Економисти о могућим проблемима након гашења рачуна: Страдаће и они који нису под санкцијама

Маријана Миљић Бјеловук
Економисти о могућим проблемима након гашења рачуна: Страдаће и они који нису под санкцијама

БАЊАЛУКА - Исплата плате путем поште или ипак неко друго рјешење мораће бити донесено у Републици Српској за оне који су на америчкој црној листи и чији рачуни су у домаћим банкама већ угашени или ће ускоро бити, а стручњаци наводе, да се оваквим потезом крше основна људска права те да би у све требало укључити и Европски суд за људска права у Стразбуру.

Економиста Александар Љубоја наводи да се поставља отворено питање како би реаговао Европски суд за људска права када би они којима су угашени рачуни тужили банке које су то урадиле по наговору не институција већ неких центара моћи.

- Ово јесте кршење људских права, односно најосновнијег права на рад. Како то ријешити не знам, али тренутно стање о овом питању може се упоредити са књигом “Процес” Франца Кафке -  казао је “Гласу” Љубоја.

Када су у питању фирме које су на црној листи наглашава да то доводи читаву економију у узрочно-посљедични однос.

- Оне фирме које су нормално радиле до сада и имају обавезе према држави, радницима и добављачима неће моћи да то измире и довешће и та предузећа са којима су радила у незгодан положај. Дакле, на помолу је успоравање привредног циклуса - навео је Љубоја.

Поставља се питање, наводи он, откуд неком право и ко је тај неко да забрани финансијској институцији да обавља своју улогу.

- Чудно је понашање банака које нису свјесне да кад-тад, односно када се све те ствари заврше, а морају се једног дана завршити, оне ће морати да одговоре на многа питања. Дакле, оне би могле завршити на суду, а како ће се даље правдати ономе коме су нанијеле штету то треба тек да видимо - поручио је Љубоја и додао да су све међународне па и моралне норме нарушене и нестале због гашења рачуна у банкама људима и компанијама из Српске.

Са друге стране, декан Економског факултета у Источном Сарајеву Марко Ђого рекао је да једино рјешење види у исплати плата путем “Пошта Српске” јер то јавно предузеће није приватизовано и власништво је Републике Српске.

- Банке све то раде због страха од одмазде, такозваних секундарних санкција. Ситуација је таква да ако они не санкционишу некога ко је стављен на црну листу онда и сами могу сносити санкције. Све је много компликованије него што изгледа на први моменат - казао је “Гласу Српске” Ђого и додао да би банке ако би биле искључене из SWIFT-а имале веома озбиљан проблем хтјели ми то признати или не, те да би тиме било, прије свега, ударено на профитабилност тих финансијских институција. 

СДС, “Интеграл инжењеринг”...

Једини рачун СДС угашен је у петак због санкција Америке, чиме је  финансирање те партије доведено у питање. На црној листи су и компанија “Интеграл инжењеринг”, највиши званичници Републике Српске, два радника “Електрокрајине”, начелник општине Соколац Милован Бјелица те низ других јавних личности из Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана