Егић: Влада обезбиједила пет милиона КМ за стамбено збрињавање

СРНА
Егић: Влада обезбиједила пет милиона КМ за стамбено збрињавање

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске обезбиједила је ове године пет милиона КМ неповратних средстава за стамбено збрињавање породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, а омогућен је и приправнички стаж за 65 дјеце из ове категорије са високом стручном спремом, изјавио је Срни министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић.

Егић је истакао да се неповратним средствима предвиђа стамбено збрињавање за 688 корисника у 24 локалне заједнице.

"Овим су обухваћене локалне заједнице у Републици Српској које су до 29. августа доставиле коначне листе Министарству на потврду", навео је Егић.

Он је рекао да је ресорно министарство одређеним уштедама у буџету у прошлој години за ове намјене обезбиједило 500.000 КМ, чиме су обухваћени 17 локалних заједница и 84 корисника.

Када је ријеч о приправничком стажу за 65 дјеце погинулих бораца са високом стручном спремом, Егић је истакао да за њих постоји додатна погодност јер више не морају да буду на Заводу за запошљавање Републике Српске минимално шест мјесеци као остали.

Говорећи о запошљавању борачких категорија у Републици Српској, Егић је навео да је Акционим планом запошљавања у прошлој и овој години обухваћено запошљавање дјеце погинулих бораца, демобилисаних припадника Војске Републике Српске.

Он је рекао да људи, који не могу да пронађу посао у струци, имају могућност преко Завода за запошљавање да ураде преквалификацију и доквалификацију и тако стекну звање или знање које се тренутно тражи на тржишту рада.

Егић је подсјетио да је у току пилот-пројекат запошљавања дјеце погинулих бораца у Бањалуци, којим је обухваћено укупно 126 дјеце, од којих 26 са високом стручном спремом, док су остали били са средњом стручном спремом и неквалификовани радници.

"У договору са Унијом удружења послодаваца Републике Српске, Привредном комором Републике Српске утврдили смо шта нам је потребно на тржишту рада и понудили смо посао људима из категорије дјеце погинулих бораца. Сви су дошли на разговор, али је резултат поражавајући, јер нико од те дјеце није пристао да се запосли у прехрамбеној, металној и текстилној индустрији", рекао је Егић.

Он је најавио да ће пилот-пројекат запошљавања дјеце погинулих бораца бити настављен у Бијељини и Зворнику у области трговине, угоститељства, туризма, дрвопрераде, која се налазе на Заводу за запошљавање Републике Српске.

"Влада Републике Српске континуирано ради на побољшању услова живота и рада борачких категорија, као и свих организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске", нагласио је Егић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана