Егић: Важно заједничко обиљежавање, српске жртве не смију бити заборављене

Срна
Егић: Важно заједничко обиљежавање, српске жртве не смију бити заборављене

БАЊАЛУКА - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић истакао је данас важност да Српска и Србија заједно обиљежавају 28 година од Погрома “Олуја” јер је српски народ протјеран са вјековних огњишта у бившој Републици Српској Крајини и жртве не смију бити заборављене.

- Први пут у Републици Српској, у Приједору, 4. августа биће заједнички обиљежен овај историјски догађај, који је од велике важности за сав српски народ - рекао је Егић.

Егић је нагласио да је српски народ у бившој Републици Српској Крајини изгубио отаџбину и протјеран са вјековних огњишта након чега је један број људи добро примљен у Србији, а један у Републици Српској и интегрисан у друштво.

Истакао је да овај догађај треба да се памти, као и све друго што се дешавало српском народу, те да Срби морају да знају своју историју и да то преносе покољењима.

Егић је рекао да је најављено да ће обиљежавању у Приједору присуствовати високи званичници Републике Српске и Србије, као и Његова светост патријарх српски Порфирије.

Организатори су одбори за његовање традиције ослободилачких ратова влада Републике Српске и Србије.

Погром “Олуја”, злочиначка акција хрватске војске и полиције, почео је 4. августа 1995. године офанзивом на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације. Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима “Веритаса”, током “Олује” из домова је протјерано више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године оквалификовао “Олују” као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана