Егић: Ускоро конкретна рјешења за борачку популацију

Срна
Егић: Ускоро конкретна рјешења за борачку популацију

БАНЈАЛУКА - Министар рада и борачко–инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић рекао је да институције Српске улажу напоре да се побољша статус чланова борачких и других организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, те да ће ускоро бити представљена и конкретна рјешења.

Егић је навео да је са представницима ове популације разговарао о проблемима, како би се пронашла адекватна рјешења.

“Борци разумију ситуацију у којој се као друштво налазимо. Мислим да је највећа грешка то што се из једне борачке организације одвојило више њих, те у јавност долазе погрешне слике о томе чему борци теже”, рекао је Егић за АТВ.

Он је истакао да има добру сарадњу и са Борачком организацијом Републике Српске, те да је присуствовао и сједници Предсједништва ове организације у Дервенти.

“Присуствовао сам у својству министра, али када је требало да се донесу закључци, изразио сам жељу да напустим састанак, јер нисам желио да утичем на тај процес и да се то не би погрешно протумачило”, појаснио је Егић.

Он сматра неприхватљивим да поједине политичке партије злоупотребљавају борце и да праве партијски скуп.

Говорећи о разговорима са представницима Савеза синдиката Српске, Егић је рекао да је њихов основни захтјев распакивање Закона о платама.

“Они сматрају да је једно од рјешења и смањење сиве економије, повећање буџетских прихода, те смањење злоупотреба најниже плате”, додао је Егић.

Он сматра да се до проналажења начина да се повећају плате у реалном сектору може доћи једино преговорима и разговорима свих социјалних партнера.

“Послодавци такође имају своје приједлоге, који иду у правцу повећања коефицијената по гранама, односно да коефицијенти и најнижа плата не могу бити исти у грађевинарству и у неким другим индустријама”, рекао је Егић.

Према његовим ријечима, послодавци желе да се направи правилник за утврђивање најниже плате.

Егић сматра да треба уложити напоре да се поново активира рад Социјално- економског савјета, како би се у рад Савјета у бољем капацитету укључили и синдикати и послодавци, те да се у трипартитном дијалогу пронађу најбоља рјешења за проблеме радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана