Eгић: Циљ повезивање јавне управе и остваривање права корисника

СРНА
Eгић: Циљ повезивање јавне управе и остваривање права корисника

БАЊАЛУКА - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић изјавио је да је циљ сваке јавне управе повезивање и могућност протока информација између јавних органа и служби, те остваривање права корисника Министарства, што ће омогућити и протокол о начину приступа подацима Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове /РУГИП/.

Егић је након потписивања протокола са помоћником директора за послове надзора у РУГИП-у Дејаном Ђукановићем појаснио да ће на овај начин овлаштени службеник Министарства моћи директно приступити у базе података Управе које се односе на земљиште и имовинско-правне односе.

"То ће нама у Министарству омогућити остваривање права наших крајњих корисника, нарочито у области стамбене проблематике, једнократних давања за социјално угрожене категорије, те низ других области", рекао је Егић новинарима у Бањалуци.

Помоћник директора за послове надзора у РУГИП-у Дејан Ђукановиће истакао је да потписани протокол ресорном министарству омогућава увид у податке о непокретностима и правима на непокретности, односно подаци из јавних евиденција, као што су пописни катастар, катастар земљишта, земљишна и књига уложених уговора.

Према његовим ријечима, Министарство ће на овај начин имати приступ подацима који ће му користити за обављање редовних послова и задовољавања и остваривања права и правних интереса физичких и правних лица из надлежности које остварују у Министарству.

"РУГИП је овај протокол закључио и са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарством унутрашњих послова и Пореском управом и Инспекторатом Републике Српске", додао је Ђукановић.

Он је нагласио да се ови протоколи о сарадњи и размјени података користе путем веб-апликација, док је законска обавеза да републичке институције међусобно сарађују и имају правну помоћ, што ће убрзати рад јавних органа.

Ђукановић је навео да је увид у податке бесплатан, те да се могу користити само у сврхе обављања послова из надлежности републичких органа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана