Егић: Битка за Коридор - једна од најважнијих

Срна
Егић: Битка за Коридор - једна од најважнијих

БАЊАЛУКА - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић рекао је да је битка за пробој коридора кроз Посавину 1992. године била једна од најзначајнијих битака и побједа Војске Републике Српске у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Егић је на конференцији за новинаре у Бањалуци подсјетио да је 31. маја 1992. године Хрватска војска, уз помоћ ХВО-а, заузела Модричу и на тај начин Крајина је била одсјечена од свијета и Србије, те заустављен проток робе и људи, а био је примјетан и недостатак лијекова и основних животних намирница.

Према његовим ријечима, дан раније била је донијета резолуција Савјета безбједности УН о забрани летова авиона, а 12 беба у Клиничком центру Бањалука умрло је тада усљед недостатка кисеоника.

"Једино логично рјешење у то вријеме, према одлуци Главног штаба ВРС, било је да се иде акцију пробоја коридора под командом генерала ВРС Момира Талића, како би се западни дио Републике Српске спојио са источним дијелом Српске и Србијом", рекао је Егић.

На Дугој њиви код Модриче у недјељу, 23. јуна, биће обиљежене 32 година од пробоја Коридора кроз Посавину на Видовдан 1992. године, у којем је погинуло 855 борца Војске Републике Српске и 14 припадника Министарства унутрашњих послова Српске, речено је раније Срни у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Програм обиљежавања почиње у 9.00 часова служењем Свете архијерејске литургије у манастиру Светог великомученика Лазара, у 11.00 часова биће положени вијенци и цвијеће на спомен-обиљежју, док је за 11.15 часова предвиђено обраћање званичника и умјетнички програм.

Предвиђено је присуство представника институција Републике Српске, српских представника у институцијама БиХ, руководстава градова и општина, делегације 3. Пјешадијског Република Српска пука, невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и НОР-а, те градских и општинских невладиних организација, удружења и грађана.

На спомен-обиљежју, према утврђеном протоколу, биће положен вијенац у име институција Републике Српске, док ће представници градова и општина, те остале делегације положити руже.

"Видовдан - пробој Коридора" обиљежава се у организацији Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова као историјски догађај од републичког значаја.

Војна операција "Коридор 92" трајала је од 14. до 28. јуна на подручју Посавине и омогућила је спајање западних дијелова Српске и Републике Српске Крајине са осталим дијеловима Српске и Србијом.

Овом акцијом, чији је директан повод смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника, окончана је 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Српске и Републике Српске Крајине.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, у акцији "Коридор 92", која је означена као судбоносна, погинуло је 855 борца Војске Републике Српске, 14 припадника МУП-а Српске, те 19 припадника МУП-а и Војске Републике Српске Крајине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана