Едштадлер:Западни Балкан није само питање безбједности, већ кредибилитета ЕУ

Срна
Едштадлер:Западни Балкан није само питање безбједности, већ кредибилитета ЕУ

БЕЧ - Оштри позиви Аустрије на посљедњем састанку лидера ЕУ да блок не остави иза себе клуб земаља западног Балкана које се надају чланству у Унији, у вријеме када Брисел прихвата Украјину и Молдавију, допринијели су позитивном подстреку за регион, изјавила је аустријски федерални министар за европска и уставна питања Каролин Едштадлер.

Она је у интервјуу за „Еурактив“ напоменула да је регион већ дуго заглављен у чекаоници ЕУ.

Аустрија је током посљедњег састанка у јуну, на којем су Украјина и Молдавија добиле кандидатски статус, позвала ЕУ да не превиди западни Балкан и покушала да изнесе случај земаља региона.

-Конкретна перспектива за БиХ да добије кандидатски статус, компромис између Бугарске и Сјеверне Македоније и одржавање прве приступне конференције са Албанијом и Сјеверном Македонијом важни су резултати тих напора - рекла је Едштадлерова.

Након што је Аустрија у јуну представила документ за који су поједини помислили да је покушај измјене приступног процеса, Едштадлерова је појаснила да је Беч предложио такозвану постепену интеграцију кандидата у важним политичким подручјима на путу ка пуном приступању ЕУ.

-То значи да процес проширења ЕУ треба да донесе конкретну корист за земље кандидате од ране фазе - нагласила је Едштадлерова.

Аустријски министар сматра да уколико ЕУ не успије да пружи јасну перспективу земљама западног Балкана, такво оклијевање би могло да отвори врата утицају других страних актера.

-Уколико Европа дозволи вакуум овдје, попуниће га Русија, Кина или Турска. То не може бити у нашем интересу. Западни Балкан припада нама, све земље региона су постигле доста тога и та достигнућа треба наградити - поручила је Едштадлерова.

Према њеним ријечима, западни Балкан није само „питање безбједности“ већ, прије свега, кредибилитета ЕУ, посебно због чињенице да су земље региона у чекаоници Уније већ готово 20 година.

Она је додала да је кључно да се земље региона не оставе по страни у корист Молдавије и Украјине.

-Уз сво разумијевање за нове кандидате, морамо бити опрезни да не створимо кандидате различитих класа. Зато је Аустрија одувијек наглашавала потребу за напретком на западном Балкану, конкретно за почетком приступних преговора са Албанијом и Сјеверном Македонијом, давањем кандидатског статуса БиХ и либерализацијом виза за (самопроглашено) Косово - истакла је Едштадлерова.

Едштадлерова је још једном нагласила да „нема пречица у процесу приступања ЕУ“ и да исти аршини треба да важе за све земље у том процесу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана