Џоана: Најаве тужби против НАТО алијансе су покушај дизања тензија

Срна
Foto: Фена

САРАЈЕВО - Замјеник генералног секретара Сјеверноатлантске алијансе Мирче Џоана сматра да су најаве појединачних тужби из Србије и Републике Српске против НАТО-а за штету проузроковану бомбардовањем осиромашеним уранијумом покушај да се из “политичких разлога врате нека сјећања из прошлости”.

Џоана је рекао да је “свијет слободан и да би свако требао да може да уради шта сматра да је добро”.

“Слободно је друштво. Нисам експерт за та питања, али ми се чини да је то покушај да се у први план из политичких разлога врате нека сјећања из прошлости. То је релативно транспарентно. Да будем искрен, чини ми се да је ријеч о покушају да се подигну неке тензије из прошлости, које сматрам да су контрапродуктивне”, рекао је Џоана.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић разговарао је недавно са адвокатима Срђаном Алексићем и Анђелом Фјоре Тартаљом о надокнади штете за угрожавање живота и здравља становника Српске због НАТО бомбардовања осиромашеним уранијумом.

Тартаља је пред италијанским судовима добио више од 300 пресуда против Министарства одбране Италије, а у корист италијанских војника обољелих или преминулих од рака након што су у мисијама на Косову и Метохији, БиХ, Ираку, Сирији и Авганистану били непосредно изложени осиромашеном уранијуму.

Он помаже правном тиму Алексић, који је поднио 2022. године Вишем суду у Београду пет тужби у којима се захтијева надокнада штете од НАТО-а којег су тужили грађани обољели од канцера након што су непосредно били изложени дејству осиромашеног уранијума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана