Џоана: БиХ дуготрајни партнер алијансе

Srna
Џоана: БиХ дуготрајни партнер алијансе

САРАЈЕВО- БиХ је дуготрајни и блиски НАТО партнер, изјавио је новинарима у Сарајеву замјеник генералног секретара НАТО-а Мирче Џоана.

"Оно што се дешава у БиХ битно је за Балкана, оно што се дешава на Балкану важно је за све нас у Европи", рекао је Џоана на конферецији за новинаре са министром иностраних послова у Савјету министара Елмедином Конаковићем, те напоменуо да НАТО подржава суверенитет и територијални интегритет БиХ.

Према његовим ријечима, сви политички лидери морају заједно радити да одрже јединство и заштите институције.

Он је нагласио да НАТО подржава реформска настојања БиХ кроз Пакет за изградњу одбрамбених капацитета.

Џоана је изразио задовољство што су у БиХ дошли са Евроатлантским савјетом /НАЦ/, односно, представницма 31 земље и Шведске која ће ускоро постати 32. чланица НАТО-а.

Конаковић је изјавио да посјета НАЦ-а БиХ, након посјете генералног секрета Јенса Столтенберга у новембру прошле године представља посвећеност НАТО-а региону и БиХ, те напоменуо да је НАТО непоколебљиви присталица суверенитета и територијалног интегритета БиХ.

"Важне су поруке које смо појединачно и од свих амбасадора заједно чули а то је снажна подршка нашим одбрамбеним снагама и мисији `Алтеа` ЕУ", рекао је Конаковић.

Конаковић је навео да се БиХ показала у парнерству са НАТО-ом као кредибилни партнер, те као примјер указао на мисију у Авганистану.

Он најавио и одржавање великог скупа "Партнершип 360" у заједничкој организацији са НАТО-ом у посљедњем кварталу ове године.

"Лично, данас више него икад жалим због одлуке претходних власти да БиХ са јасно дефинисаног пута пуноправног чланства у НАТО пребаци на колосијек сарадње са НАТО-ом", закључио је Конаковић.

Данашњем састанку НАЦ-а у Сарајеву присуствовао је и министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез који је том приликом партнерима из НАТО-а захвалио за подршку и помоћ коју пружају Оружаним снагама БиХ, како кроз процес обуке тако и кроз инцијативу изградње одбрамбених капацитета – ДЦБ пакет помоћи, саопштено је из Министарства одбране. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана