Џатрас: Српска показала да може да буде независан међународни актер

Срна
Џатрас: Српска показала да може да буде независан међународни актер

ВАШИНГТОН - Република Српска је под лидерством предсједника Српске Милорада Додика показала да може да функционише као де факто независан међународни актер и да се сматра таквим, изјавио је Срни угледни амерички аналитичар и бивши дипломата Џејмс Џатрас.

Истакао је да су недавне међународне посјете предсједника Српске и састанци са врховним регионалним партнерима велика прекретница у јачању статуса Републике Српске на међународној сцени.

-Иако (још) није призната као суверена држава, Српска под вођством предсједника Додика све више показује способност да функционише као де факто независан међународни актер и да је други виде тако, нарочито значајне регионалне државе као што су Русија, Бјелорусија, Турска и Мађарска - истакао је Џатрас.

Према његовим ријечима, међународне посјете Додика представљају још једну манифестацију мудре и пажљиво калибриране политике ангажовања предсједника Српске у свјетлу растућег осјећаја да се распада "једнополарни" глобални поредак који су током деведесетих година прошлог вијека наметнули САД, НАТО и ЕУ и да га мијења мултиполарни поредак заснован на међународном поштовању и међусобно корисној сарадњи.

-Наставак овог стабилног курса сигурно ће донијети сјајне резултате у будућности за народ Републике Српске - нагласио је Џатрас.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана