Џакула: Од почетка године прикупљено 173 милиона км више прихода

Срна
Џакула: Од почетка године прикупљено 173 милиона км више прихода

Сарајево - Управа за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ је од почетка године прикупила 2.234.000.000 КМ, што је за 173.000.000 КМ више него у истом периоду прошле године, рекао је директор УИО Миро Џакула.

Џакула је подсјетио да је УИО прошле године прикупила рекордних 7.044.000.000 КМ.


Према његовим ријечима, план за ову годину је да буде прикупљено 7.342.000.000 КМ, односно 300 милиона КМ више у односу на приходе планиране у прошлој години.

"Имајући у виду знатно нижу стопу раста БДП-а и привреде у цијелини у односу на раст прихода, можемо рећи да је знатан дио такозване сиве зоне прешао у реалну економију", рекао је Џакула за "Вечерњи лист", издање за БиХ.

Он је нагласио да се на посебном подрачуну јединственог рачуна налази 64,5 милиона КМ, а тај рачун ће бити још већи када на њега буду пребачена средства прикупљена у априлу.

"Ријеч је искључиво о намјенским приходима за изградњу ауто-путева и изградњу и реконструкцију осталих путева у БиХ", навео је Џакула.

Он је напоменуо да Управа ова средства још не може распоредити корисницима, односно компанијама које се баве путном инфраструктуром у Републици Српској и Федерацији БиХ због тога што Управни одбор УИО није усвојио одлуку о коефицијентима за расподјелу ових прихода корисницима.

Џакула је истакао да од УИО зависи фискална стабилност свих нивоа власти у БиХ.

Он је подсјетио да је УИО у прошлој години извршила 10.695 пореских контрола, а накнадно утврђене обавезе, према рјешењима инспектора, износиле су 91,5 милиона КМ. Издато је укупно 2.979 прекршајних налога по којима је током прошле године наплаћено укупно седам милиона КМ.

Џакула је најавио још оштрије контроле за пореске обавезнике који покушавају заобићи законски дефинисано пословање и плаћање обавеза.

Џакула је подсјетио да су од успостављања УИО до данас надлежним тужилаштвима прослијеђене 1.464 пријаве гдје је постојала сумња да је почињено неко кривично дјело, са процијењеном штетом од 289 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана