Џаферовић: Учинити додатни напор у реформама да БиХ добије кандидатски статус

Срна
Foto: Анадолија

САРАЈЕВО- Предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић састао се са савезним министром Аустрије за ЕУ и уставна питања Каролином Едштадлер и током разговора је констатовано да треба учинити све на потребним реформама да БиХ добије кандидатски статус у ЕУ.

Едштадлерова је рекла да Аустрија чврсто стоји на позицијама БиХ и осталих земаља Балкана које се тичу њихове интеграције у ЕУ, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Она је оцијенила да у БиХ наредни период треба искористити да се постигне што више из препорука ЕУ како би до краја године заиста и добила кандидатски статус за чланство у ЕУ, изразивши очекивања да ће се то и десити.

Џаферовић је захвалио на снажној подршци Аустрије при доношењу препоруке Европске комисије о додјељивању кандидатског статуса БиХ за чланство у ЕУ, нагласивши да за БиХ посебно охрабрење представљају ставови аустријских челника, а нарочито савезног канцелара Карла Нехамера, који подржавају убрзани пут БиХ, а и осталих земаља Балкана ка чланству у ЕУ.

Џаферовић је истакао да се Аустрија, као блиски пријатељ БиХ, од самог почетка залагала за брз напредак БиХ у процесу придруживања ЕУ.

Он је указао на чињеницу да је Аустрија на економском плану један од највећих и најзначајнијих трговинских и инвестиционих партнера у БиХ са више од милијарду евра директних инвестиција.

Разговарано је и о недавно завршеним општим изборима у БиХ, уз констатацију да је сада потребно што прије имплементирати њихове резултате, како би се могло кренути у неопходне реформе.

Саговорници су поздравили одлуку УН о продужењу мандата ЕУФОР-а у БиХ.

Састанку су у име чланова Предсједништва БиХ Милорада Додика и Жељка Комшића присуствовали њихови савјетници Ана Тришић-Бабић и Славен Ковачевић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана