Двоструки аршини високог представника у БиХ: Инцко од БиХ тражи оно што нема у Аустрији

Дарко Момић
Двоструки аршини високог представника у БиХ: Инцко од БиХ тражи оно што нема у Аустрији

САРАЈЕВО - Високи представник у БиХ Валентин Инцко јуче је показао да ради по двоструким аршинима, јер је сакрио од јавности да дио Европске конвенције о људским правима на чије поштовање у БиХ позива, не важи у његовој родној Аустрији.

Инцко је изјавио  да је приоритет БиХ спровођење пресуда Европског суда за људска права, прије свега у предмету “Сејдић и Финци”. Он је навео да је спровођење те пресуде “апсолутни приоритет”, али је истакао да је морају спровести и друге пресуде Европског суда за људска права у предметима “Зорнић”, “Пилав” и “Шлаку”, као и у посљедњем предмету “Пударић”, да би се, како је рекао, окончала дискриминација грађана БиХ по основу њихове националне припадности или пребивалишта. Он је додао да није ствар само у спровођењу пресуда и међународних обавеза БиХ, већ да је ријеч о заштити права свих грађана БиХ и уклањању дискриминације.
- Ријеч је о поштовању једног од најстаријих начела цивилизације - једнакости. Главни приоритет изабраних представника треба да буде да БиХ постане дом свих својих грађана, једнаких на цијелој територији, без обзира на етничку припадност или мјесто пребивалишта - рекао је Инцко.

Иако би се рекло да Инцко не говори ништа погрешно и да нема ништа лоше у његовој тврдњи да грађани БиХ не смију да буду дискриминисани без обзира на етничку припадност или мјесто пребивалишта, шеф ОХР-а се направио или невјешт или лицемјеран, јер није јавности открио да његова родна Аустрија и бројне друге европске земље, за разлику од БиХ, нису ратификовале Протокол број 12 Европске конвенције о људским правима који грађанима гарантује заштиту од опште дискриминације.

Од укупно 47 земаља чланица Савјета Европе, о чему је недавно писао “Глас Српске”, Протокол 12 није ратификовало њих чак 27 међу којима је и Аустрија, док га девет земаља није чак ни потписало, између осталих, Велика Британија, Француска, Шведска, Данска и Швајцарска. Све пресуде Европског суда за људска права о којима говори Инцко донесене су управо због кршења Протокола 12, а прва пресуда суда из Стразбура донесена због кршења тог протокола је управо пресуда у предмету “Сејдић и Финци”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана