Двоструки аршини странаца у БиХ: Гласни само послије напада на Бошњаке

Милош Васиљевић, Маријана Миљић Бјеловук
Двоструки аршини странаца у БиХ: Гласни само послије напада на Бошњаке

БАЊАЛУКА/САРАЈЕВО - На насиље над Србима ћуте, док за Бошњаке експресно реагују. Ти двоструки аршини за којима посежу странци у БиХ када је ријеч о повратницима у Републику Српску и ФБиХ, односно нападима на њих за сваку су осуду, став је саговорника “Гласа”.

Примјер за то је посљедњи напад на Бошњака у Вишеграду који се десио прије неколико дана, гдје је експресно реаговала Делегација ЕУ у БиХ, која је у свом саопштењу, између осталог, навела да “учестали напади на бошњачке повратнике на истоку БиХ изазива озбиљну забринутост”.

Међутим, само који дан раније десио се напад на српску повратницу у мјесној заједници Тумаре у Лукавцу и то други у годину дана, а тада је та иста Делегација ЕУ у БиХ ћутала и није се огласила, односно није осудила напад, о којем су писали многи медији. И није то једини случај. Странци се о нападу на српске повратнике и сличне друге догађаје у којима виновници инцидента нису Срби оглашавају само у случајевима када им медији пошаљу питања. До тада су и нијеми и глуви на све па и на насиље којима су изложени српски повратници.

- Реакције странаца по обичају изостају само онда када је ријеч о нападима на српске повратнике. Са друге стране, експресно реагују када се деси напад на Бошњаке у Српској -  рекао је “Гласу Српске” предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић, који додаје да увијек осуђује сваки напад било да се деси у Лукавцу или у Вишеграду.

Странци у Сарајеву, наглашава Радановић, опкољени су секретарицама, куварицама и возачима који мисле, како наводи, исто као и политичко Сарајево.

- Све то се сервира уз кафу. Странци су сервис бошњачке политике и томе и служе. Срби у ФБиХ су им само проблем, нико их не спомиње па ни онда када се десе напади који нажалост нису ријетки, већ су у посљедње вријеме све учесталији - рекао је Радановић и додао да је свима и више него јасно да се странци служе двоструким аршинима, односно осуђују нападе у Српској, а прећуткују оне у ФБиХ.

Примјера је, како наводи, за то безброј од скидања православне заставе у Коњицу и паљења у Зеници све до напада у Мостару на старицу који се десио на Божић.

- Све је прошло без реакције. С друге стране, када је напад на Бошњаке иду циљана саопштења да се ријеши напад - рекао је Радановић.

Истог става је и директор Центра за подршку повратницима у Унско-санском кантону Немања Давидовић који наводи да осуђује сваки напад на повратника било да је Хрват, Бошњак или Србин.

- Волио бих да се то више никада не деси, ниједном повратнику. Чињеница је, када се то деси у Српској починиоци буду пронађени, док то није случај у ФБиХ, као што је то био рецимо овај посљедњи случај у Лукавцу - рекао је “Гласу Српске” Давидовић, који наводи да никада није видио да реагују странци на напад на српске повратнике.

До сада ниједну реакцију на нападе на српске повратнике није видио ни предсједник Српског грађанског удружења “Посавина” из Оџака Дамир Иветић.

- Немили напади на српске повратнике у ФБиХ су све учесталији, али ја до сада нисам видио нити чуо реаговање нити једне институције у БиХ под покровитељством странаца. То је један велики проблем за све повратнике у ФБиХ, јер су остали без заштите како од стране полиције тако и од страних институција које би ако ништа бар требало да позову надлежне да зауставе и казне насиље које се дешава над Србима - рекао је “Гласу Српске” Иветић.

Црна статистика

Према подацима Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ у прошлој години десило се 65 напада на српске повратнике у ФБиХ, а ове године већ девет.

- То је аларм за узбуну. Надлежни би требало нешто да ураде о овом питању, јер ће у супротном ове бројке бити још поражавајуће - рекао је Ђорђе Радановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана