Хоће ли се бањалучкој опозицији поновити 2012. година

Огњен Тешић
Хоће ли се бањалучкој опозицији поновити 2012. година

БАЊАЛУКА - Опозиционе партије понудиће у Бањалуци на локалним изборима, у октобру наредне године, минимум два кандидата, што знатно умањује њихове шансе у дуелу са кандидатом блока окупљеног око СНСД-а.

Предсједник Народног фронта Јелена Тривић најавила је недавно формирање бањалучког одбора странке и нагласила да ће он дати кандидата за градоначелника на изборима 2024. године.

- Увјерена сам да ће то бити кандидат који ће моћи да побиједи било којег противкандидата - рекла је Тривићева.

Ни њеном некадашњем страначком колеги и актуелном градоначелнику Бањалуке Драшку Станивуковићу не мањка самопоуздања. Да ће поново бити кандидат за актуелну позицију ПДП-ов потпредсједник најављује већ дуже вријеме, а недавно је отишао и корак даље те поручио да нову побједу не доводи у питање.

- Бићу кандидат за градоначелника и потврдићу свој реизбор и мандат након свега што је урађено у Бањалуци у овом периоду. Имам најдубљу могућу вјеру да ћу бити изабран, јер то видим у разговорима са грађанима, али и анкетама које радимо. Са друге стране нема нико ко је довољно политички озбиљан да ми стане на црту - рекао је Станивуковић.

Међутим, политиколог Велизар Антић за “Глас Српске” каже да изостанак договора међу опозиционим странкама о заједничком кандидату знатно умањује њихове шансе у изборној ноћи.

- Из владајуће коалиције још се не оглашавају, али се може очекивати договор о једном кандидату, вјероватно из СНСД-а. Због тога изостанак истог договора са друге стране опозицији умањује шансе. Али има још доста времена и могућности да се и опозиција договори о једном кандидату који би био плод компромиса између више партија, ако буде искрене жеље - каже наш саговорник.

Осим ПДП-а и НФ-а о изборима у Бањалуци изјаснио се и лидер покрета “За правду и ред” Небојша Вукановић. Он зна кога неће подржати, а то је актуелни градоначелник, док би сарадњу са НФ-ом “аминовао” само због виших циљева, иако његова релација са Тривићевом није најсјајнија.

- Чудно је да Јелена Тривић и њен НФ истичу кандидате без икаквих консултација са остатком опозиције, очекујући вјероватно подршку, али живимо у турбулентном периоду. Иако нам је направила велику штету у Требињу, ми нећемо узвратити и минирати Јелену Тривић и до јуна ћемо видјети развој ситуације и донијети коначну одлуку - поручио је Вукановић.

СДС, који је изласком одборника Александра Петковића из странке изгубио парламентарни статус у највећем граду Српске, није се оглашавао о питању избора. СНСД је недавно покренуо прикупљање потписа за подршку опозиву Станивуковића, али од те приче су напрасно одустали. Иако нема озбиљнијих навода о кандидату те странке, име Владе Ђајића најчешће се доводи у тај контекст.

Тренутне најаве по много чему подсјећају на 2012. годину, када готово 60 одсто бирача града на Врбасу повјерење није дало кандидату власти, СНСД-овом Слободану Гаврановићу, али је он ипак освојио мандат и наслиједио Драгољуба Давидовића. Разлог лежи у томе што се лидери опозиционих партија нису успјели усагласити те су се на гласачком листићу нашла два јака кандидата Драган Чавић и Ненад Стевандић, који су освојили 32,2, односно 23,15 одсто гласова.

Антић додаје да се у ситуацијама великих подјела као једно од рјешења може наметнути кандидатура нестраначке личности.

- Тиме би била избјегнута опција да имамо више опозиционих кандидата, а не би били задовољени максималистички захтјеви и приједлози било које појединачне партије - закључио је Антић.

Ипак овакав расплет тренутно дјелује мало вјероватан.

Непознаница Радојичић

Бивши градоначелник Бањалуке Игор Радојичић повукао се из политичког живота након изборног пораза прије три године, али се о његовом повратку и могућој новој кандидатури с времена на вријеме спекулише. Тако су и недавно поједини медији објавили информацију како се бивши високи функционер СНСД-а, који је искључен из странке у октобру 2022. године због неактивности, планира ангажовати у оквиру нове политичке партије. Сам Радојичић је једном приликом поручио како се више не бави политичким радом, али да се политика и даље бави њиме.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана