Двадесет пет година неизвјесности за Србе на КиМ

РТС
Двадесет пет година неизвјесности за Србе на КиМ

ГРАЧАНИЦА - Са скупа у Грачаници поручили су да питање киднапованих и несталих више није хуманитарно, већ политичко, те да резултата неће бити док не буде политичке воље.

Чланови породица и Удружења киднапованих и несталих на простору Косова и Метохије окупили су се у Грачаници поводом Међународног дана киднапованих и несталих.

Поручили су да "неизвјесност која траје већ четврт стољећа убија".

Породице несталих се из године у годину окупљају с надом да ће апели које упућују међународним институцијама и властима у Приштини уродити плодом.

Ипак, како наводе, и након 25 година од избијања сукоба на Косову и Метохији, на почетку су пута, будући да су све вријеме добијали лажна обећања.

Са скупа у Грачаници поручили су да питање киднапованих и несталих више није хуманитарно, већ политичко, те да резултата неће бити док не буде политичке воље.

- Тражили смо да се провјере потенцијална гробна мјеста на Косову и Метохији, али за то нема воље. Зато је било воље када је требало провјерити потенцијална гробна мјеста у Србији. Зашто су српске жртве дискриминисане, зашто замијењују злочинце и жртве, зашто нам се и даље отима истина, запитала је координаторка Удружења породица киднапованих и несталих Силвана Маринковић.

Она сматра да су породице изневјерене и разочаране од стране ЕУЛЕКС-а, будући да су припадници мисије ЕУ на Косову и Метохији, како је навела, повјерљиве изјаве које су добијали од чланова породица, предали истражној полицији у Приштини.

- Они су на тај начин изневјерили повјерење породица, јер су информације које су добијали од нас давали онима који су починили злочине, рекла је Маринковићева.

Чланови породица су са скупа поручили представницима међународне власти и свим одговарајућим институцијама да отворе архиве и искористе информације, провјере потенцијална гробна мјеста, као и да питање киднапованих и несталих буде приоритетно у преговорима Београда и Приштине.

- Вјерујемо у Бога и божју правду јер је она једино могућа, речено је на крају скупа у Грачаници.

Весна Бошковић је испред комисије за нестала лица Владе Републике Србије прочитала писмо које је, поред Грачанице, прочитано и на скуповима у Београду, Краљеву и Нишу.

Према званичним подацима Међународног комитета Црвеног крижа још увијек се трага за 9.920 лица која се воде као нестала у ратовима на простору бивше Југославије, од чега је 1.620 у вези са сукобима на простору Косова и Метохије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана