Два Мароканца депортована из БиХ

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО- Два држављанина Марока која су незаконито боравила у БиХ данас су са аеродрома у Сарајеву депортована из земље, саопштено је из Министарства безбједности у Савјету министара.

У саопштењу се додаје да је БиХ наставила са депортацијама миграната који незаконито бораве у БиХ.

Министарство безбједности наводи да је након стабилизације мигрантске ситуације у БиХ и преузимања управљања миграцијама од надлежних институција, нагласак ставило на повратак миграната који незаконито бораве у БиХ, починиоце кривичних дјела и особа које не испуњавају услове за међународну заштиту.

У саопштењу се подсјећа да је раније започет процес повратка миграната у Пакистан по Споразуму о реадмисији са овом државом.

"Очекује се да у наредном периоду ово буде континуиран процес за шта су обезбијеђена финансијска средства од партнерских земаља и институција“, додаје се у саопштењу.

Аустрија је пружила помоћ у посредовању за рјешење финансирања депортације миграната из Марока, које су платили међународни партнери.

У припреми је и ЕУ-пакет предвиђен за финансирање повратка страних држављана који не испуњавању услове за међународну заштиту.

Знатну подршку БиХ пружила је и Заједничка платформа за координацију мјера /Joint Coordination Platform – JCP/, посебно кроз обуку припадника Службе за послове са странцима БиХ који спроводе депортације илегалних миграната до земље поријекла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана