Два хеликоптера Хеликоптерског сервиса Српске гасе пожар на Блидињу VIDEO

Срна, РТРС
Два хеликоптера Хеликоптерског сервиса Српске гасе пожар на Блидињу VIDEO

ПОСУШЈЕ - Два хеликоптера Хеликоптерског сервиса Републике Српске помажу гашење пожара у Парку природе Блидиње односно на захтјевном терену планине Чврснице гдје интензиван пожар гори на више локација.

Директор Хеликоптерског сервиса Бобан Кустурић, рекао је да

ће Хеликоптерски сервис Српске на Блидињу остати до када буде било потребе.

-Гашење пожара је извршено у тешким оперативним условима, уз изузетна напрезања посаде хеликоптера, на веома неприступачним падинама планине Чврснице при чему је, за потребе извођања и гашења пожара извршено 76 летова, утрошено 10 часова лета и избачено је 88 тона воде - рекао је Кустурић.

Он је навео да су два хеликоптера ангажована јуче и данас по позиву Републичке управе цивилне заштите, те да је гашење започето на изузетно високом терену од 1.700 метара надморске висине.

;

-Због ниског водостаја језера Блидиње за потребе гашења, инсталиран је базен за воду који су поставили припадници Републичке управе цивилне заштите - навео је Кустурић.
Он је поручио да се гашење пожара наставља у координацији са Републичком управом цивилне заштите и ватрогасним тимовима на терену.
Томислав Зеленика из Парка Блидиње, координатор за лет хеликоптера, рекао је да је линија пожара дуга пет километара.

- Два километра је санирано, а три километра су још активна - истакао је Зеленика.

Помоћ хеликоптера је од изузетне важности, посебно гдје људство на земљи не може да дође до ватре у боровој шуми.

Највећи проблем представља вјетар, који гура ватру у густу борову шуму.

Ватра се приближила кућама на стотињак метара, а ангажовано је око стотину људи.

За девет дана, колико пожар траје, хеликоптери Хеликоптерског сервиса већ четири дана гасе пожар на Блидињу, општина Посушје.

Командир ватрогасне службе Посушје Марио Чутура изјавио је раније медијима да је пожаром захваћено 250 хектара и да се ватра проширила на јужне падине, те још постоји пријетња да ће се пожар проширити и на насељене дијелове.

Вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите (РУЦЗ) Милан Новитовић изјавио је да РУЦЗ заједно са Хеликоптерским сервисом већ пети дан на позив Федералне управе цивилне заштите помаже у гашењу пожара на Чврсници, а ситуација је таква да је помоћ и даље потребна.

Он је истакао да су РУЦЗ и Хеликоптерски сервис својим стављањем на располагање за гашење пожара на Чврсници допринијели да размјере штете буду што мање.

Новитовић је подсјетио да и ватрогасне јединице из Посушја, Љубушког и Сарајева помажу локалној ватрогасној једини на стављању пожара под контролу.

-Велика је опожарена површина - навео је Новитовић и додао да су екипе које учествују у гашењу пожара јуче имале помоћ из природе - нижу температуру и мање вјетра, док је данас вјетар појачан, а температура у порасту, што отежава борбу са ватреном стихијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана