Душан Топић, директор “Аутопутева РС”, о плановима тог јавног предузећа: Српска припрема терен за нових 170 километара

Ведрана Кулага Симић
Душан Топић, директор “Аутопутева РС”, о плановима тог јавног предузећа: Српска припрема терен за нових 170 километара

БАЊАЛУКА - Република Српска припрема терен за проширење мреже аутопутева у укупној дужини од 170 километара, а одређене активности се спроводе на свим странама, чиме ће се, у догледно вријеме, повезати са регионом и ЕУ, а од тога може имати само корист.

Истакао је то за “Глас Српске” директор предузећа “Аутопутеви Републике Српске” Душан Топић, који је нагласио да се већина планова за сада одвија онако како је предвиђено планским документима.

Републичке институције спроводе одређене активности на дионицама које треба да крену од границе са Србијом, односно од Бијељине преко Брчког до Вукосавља те од Бањалуке до Приједора.

Према најавама, половином ове године би могли бити потписани уговори о финансирању, пројектовању и изградњи аутопута од Вукосавља до Раче, што отвара могућност да те дионице буду изграђене до 2025. године, како је и планирано. На јавни позив за изградњу аутопута, подијељеног у три лота, достављено је десетак пријава, а процијењена вриједност пројекта 1,35 милијарди КМ. Посљедњих дана интензивирана је прича о изградњи дионице од Бањалуке до Приједора, а према званичним најавама експропријација имовине ради изградње тог аутопута требало би да почне половином године. За те послове надлежна је Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове, а Топић истиче да је њихово опредјељење јасно, а то је да Српска упише што више километара аутопутева.

- Експропријација добром динамиком иде на потезу од Бијељине до Брчког. Ми спроводимо активности које се односе на финансирање, али немамо још ништа конкретно - истакао је Топић.

Интерес за учешће у такмичарском дијалогу за финансирање, пројектовање и изградњу дионица Вукосавље - Брчко, Брчко - Бијељина и Бијељина - Рача је добар, запримљене су одређене пријаве, чији преглед још траје. С друге стране, градња аутопута на коридору 5Ц тече планираном динамиком.

Просторним плановима Српске траса коридора 5Ц кроз РС представљена је као кључна путна транспортна веза од великог економског значаја, а ријеч је о дионици петља Руданка (Костајница) до петље Јоховац (Товира), која се надовезује на постојећи аутопут Бањалука - Добој те о дионици Руданка - Путниково брдо.

- У завршној фази је избор извођача радова за дионицу од Костајнице до Путниковог брда, односно такозвана обилазница око Добоја, тако да ускоро почињу радови, а за дионицу дугу 35 километра од Јоховца до Вукосавља би у мају требало да распишемо тендер за избор извођача и надзора, до краја ове године да их изаберемо и с прољећа да почну радови на терену - рекао је Топић.

Комплетна траса коридора 5Ц кроз РС је дуга 46,6 километара, а Српска за сада има изграђених око 105 километара аутопута на дијелу од Бањалуке до Добоја те од Бањалуке до Градишке.

Мостови

Душан Топић се осврнуо и на друге велике инфраструктурне пројекте који су дио будућих траса аутопутева. То су мостови на Сави код Градишке који се надовезује на аутопут Бањалука - Градишка те нови мост на Рачи, на дијелу аутопута који ће повезивати Бањалуку и Београд.

- Све за сада иде добро - истакао је Топић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана