Душан Братић за "Глас": Србија доказала да има свој, а не страни суд

В. Зељковић
Душан Братић за "Глас": Србија доказала да има свој, а не страни суд

БАЊАЛУКА - Београдски адвокат Душан Братић за "Глас Српске" каже да је рјешење Вишег суда у поменутом граду да се хрватским пилотима оптуженим за ратни злочин на Петровачкој цести суди у одсуству једино законито.

- Република Србија је овим показала да има своје Тужилаштво и свој, а не страни, суд и да у тим органима постоје људи који имају моралних закона у себи и који се се одупрли свим притисцима и свим искушењима управљеним да овај злочин остане без правосудног одговора. А таквих притисака је било споља у ове две године много. Грађани Србије и Српске треба да спознају и памте имена тих честитих и храбрих људи и правосудне власти и Народна скупштина те људе да кадровски спирално води на врх – каже наш саговорник.

Он истиче да је ово велики дан за идеју правде у читавом човјечанству.

- Нарочито имајући у виду да ратови поново букте па је генерална превенција злочина над цивилима нужнија него икада – рекао је Братић.

Подсјећамо, Тужилаштво Србије подигло је оптужнице за ратни злочин против припадника Хрватског ратног ваздухопловства Владимира Микца (67) из Птуја, Зденка Радуља (69) из Осијека, Жељка Јеленића (69) из Пуле и Данијела Боровића (64) из Вараждина.

Они су оптужени да су 7. и 8. августа 1995. наредили ракетирање колоне српских избјеглица на Петровачкој цести код Босанског Петровца и у мјесту Сводна код Новог Града.

Посебно одјељење за ратне злочине Вишег суда у Београду потврдило је у јуну 2022. године оптужницу против четири висока официра Хрватске војске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана