Дуратовић након искључења из ДФ-а: Ово је порука повратницима у Српској

ГС
Дуратовић након искључења из ДФ-а: Ово је порука повратницима у Српској

БАЊАЛУКА - Одлука Демократске фронте је дала јасно до знања свим повратницима у Републику Српску- немој случајно да сте се дрзнули ви да покушате учествовати у формирању Савјета министара БиХ, рекао је потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Мирсад Дуратовић за Кликс коментаришући своје јучерашње искључење из чланства Демократске фронте (ДФ).

Јуче су из ДеФ-а обавијестили јавност да су из чланства странке искључили Дуратовића јер је подржао нови сазив Савјета министара.

Истакли су да су са Дуратовићем обавили и додатне консултације након који је он ипак одбио ускратити подршку новим државним министрима.

-Никаквих консултација није било везано за успоставу власти на било којем нивоу јер је потписан споразум десет странака о формирању Покрета за државу у којем је наведено да ће Покрет за државу тражити сваку могућност да учествује у извршној и законодавној власти. И ДФ, односно предсједник Жељко Комшић је потписао споразум - казао је Дуратовић.

Истиче да је Комшић 25. новембра прошле године рекао да нико нема право мијешати се у доношење одлука представника Покрета за државу јер су се они сами изборили за резултат на Општим изборима и свој статус.

-И да је лицемјерје да се било ко мијеша у доношење одлука. И ДФ је дала потпуно овлашћење мени да могу доносити одлуке што се тиче Покрета за државу. Тек након што смо предложили кандидата за министри, Севлида Хуртића, јавили су се људи из ДФ-а - објашњава.

Истакао је да он као посланик у Народној скупштини Републике Српске ни на који начин не може учествовати нити гласати за Савјет министара.

-То они веома добро знају - истакао је.

Мишљења је да је проблем у томе што је подршком и делегирањем делегата испред Покрета за државу на неки начин угрозио интересе странке.

-Можда су они имали неке друге планове. То је разлог основни, а никако нешто друго. Не ради се ни о каквој самоиницијативној одлуци већ свему што је раније договорено - сматра Дуратовић.

Мисли да ДФ-у није проблем ни Хуртић персонално, већ што је уопште Покрет за државу дао кандидата за Савјет министара.

- По Уставу и свему другоме то је позиција за Бошњака из Републике Српске. Да ли би њима било драже да се Покрет повуче из те приче и да је Бошњака предложила нека од српских странака са подручја Српске - пита Дуратовић.

Сматра да би се то неминовно догодио.

-И да ли то значи да повратници немају право да учествују и да предлажу кандидате и да буду бирани у Савјет министара? Ова одлука Демократске фронте је дала јасно до знања свим повратницима у Републику Српску - немој случајно да сте се дрзнули ви да покушате учествовати у формирању Савјета министара. То је то, то је јучерашња порука - закључио је Дуратовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана