Дураковић тражи обустављање истраге против имама који је вријеђао СПЦ и Светог Саву

ГС
Дураковић тражи обустављање истраге против имама који је вријеђао СПЦ и Светог Саву

САРАЈЕВО - Потпредсједник Републике Српске Ћамил Дураковић саопштио је данас да од свих органа власти тражи обустављање истраге против главног имама Меџлиса Исламске заједнице Козарац Амира ефендије Махића, као и свих радњи у вези с наведеним случајем.

Апеловао је, како је навео на „разумно одлучивање“ те позива на „разговор, дијалог и међусобно уважавање“.

Дураковић наводи како је “медијско искориштавање и политизовање једне непромишљене изјаве имама Махића, направило 'случај' који води додатном нарушавању међунационалних односа“.

-Свјестан посљедица свог несмотреног иступа, имам Махић се већ јавно извинио Српској православној цркви (СПЦ) и православним вјерницима, што очито није довољно, те смо јуче свједочили сазивању посебне сједнице Скупштине Града Приједора на којој је једина тачка дневног реда била изјава главног имама из Козарца - наводи Дураковић.

Додаје како је у међувремену информисан да, у циљу „спровођења истраге против имама Махића, Одјељење за борбу против тероризма, екстремизма и истраге ратних злочина Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске у Приједору на саслушање позива вјернике, муслимане Козарца који су присуствовали џума-намазу односно изношењу несмотрене изјаве”, преноси Фена.

Дураковић наводи да су „позиви на испитивање, саслушања и евентуалне истраге које се у том смислу проводе, изазвали узнемиреност Бошњака у Републици Српској и страх од безбрижног одласка у џамију, а Уставом загарантовано право на вјеровање и вјерску слободу је доведено у питање, са тенденцијом угрожавања основних права становника овог дијела БиХ”.

 Главни имам Меџлиса Исламске заједнице у Козарцу код Приједора, Амир ефендија Махић одржао је на Савиндан, 27. јануара скандалозан говор називајући Светог Саву зачетником фашизма, а СПЦ сектом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана