Дураковић: Опозиција у Српској није спремна да саслуша повратнике

ГС
Дураковић: Опозиција у Српској није спремна да саслуша повратнике

БАЊАЛУКА - Потпредсједник Републике Српске Ћамил Дураковић рекао је да кандидати опозиције у Српској ниједном својом поруком, позивом, иницијативом, нису показали да су спремни реално саслушати захтјеве бошњачке и хрватске повратничке заједнице.

-Изражавам пуну подршку изабраним посланицима Покрета за државу у њиховом гласању по савјести и по приниципима, те позивам све актере да се суздрже од притисака да се доносе одлуке које неће донијети ништа добро Бошњацима и Хрватима у овом ентитету -  рекао је Дураковић, преноси Кликс.

Нагласио је да је читао  доступне документе везане за програмско коалирање у ФБиХ.

-Потпуно су игнорисани и прескочене све иницијативе које сам упутио према политичким субјектима у ФБиХ, које сам замолио да их уврсте у тај споразум. Ни ријечи о „повратничкој карти“, о закону о службеним језицима, о фонду за мобилност стручњака према изолираним заједницама, о комисији за препоруке против дискриминације у образовању, од успоставе координације начелника, министара и премијера у ФБиХ за развојне подршке повратку - рекао је он.

Нагласио је да неће дозволити да се преко њих ломе копља и да људи овдје, који су мањина и који нуде алтернативу у односима са Бањалуком, ураде било шта што ће резултирати као штетно по однос институција према Бошњацима и Хрватима у Српске.

-Ако треба, нека „пропадну“ наши гласови, али нас нећете сломити. Да сте показали минимум интереса - и ви у Федерацији кад сте писали „програме“ за наше захтјеве, и ви у Српској као опозиција и неко ко је требао понудити другачију политику према Бошњацима и Хрватима овдје - а нисте, могли бисмо разговарати, изложити се ризицима и трпити ударе - закључио је Дураковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана