Дугин: Ако Русија побједи, Српска више неће бити мета колективног запада

СРНА
Дугин: Ако Русија побједи, Српска више неће бити мета колективног запада

БЕОГРАД - Руски филозоф и геополитички аналитичар Александар Дугин изјавио је да ће, ако Русија побиједи у Украјини, Србија и Република Српска престати да буду мете колективног Запада.

"Ако побједимо, Запад ће престати да се понаша према Србији као сад. И посљедично, у односу на Косово и Метохију, и у односу на саму позицију Србије и Републике Српске, биће веома озбиљних промјена", рекао је Дугин за "Вечерње новости".

Он је нагласио да судбина човјечанства непосредно зависи од тога да ли Русија побиједити у Украјини или "још некако".

"Стога, ако буде `још некако`, онда нико неће преостати. Али зато, ако побједимо у Украјини, онда ће то имати веома велики утицај на сву европску политику", рекао је Дугин.

Он је навео да ће у Источној Европи бити преиспитан однос снага, јер ће Русија бити сасвим друга држава – пуновриједна велесила, од чијих одлука и позиције ће зависити европска и свјетска политика.

То, истиче, значи да ће Русија имати снаге, могућности, ауторитета и утицаја да помаже "братским српским пријатељима више и дјелотворније него сад".

Према његовим ријечима, у овим тренуцима се балансира на ивици великог рата и нејасно је шта од њега дијели, а могао би да почне у сваком тренутку, али га Русија свакако неће започети.

Он сматра да су избори у Америци пресудни за даљу судбину свијета и да ће вјероватноћа великог рата порасти до критичне тачке, ако демократе побиједе на америчким предсједничким изборима.

Дугин сматра да је Доналд Трамп не бољи, него принципијелно другачији, да је реалиста и прагматичар, и ако искрсне питање унишптења човјечанства, почеће да вага цијену таквог чина.

"Будући да није фанатик или безумник, очито ће израчунати да је боље цјенкати се, постићи некакав договор", рекао је Дугин.

Руски филозоф је појаснио како схвата да Србија покушава да се искобеља, као што то, на примјер, чине Мађарска и Турска, које настоје да не улазе у сукобе и да се не прикључују ниједном табору.

"Али ако дође до општег братоубилаштва, мислим да ће погодити све, па и Европу. Можда ће се тај рат, као грађански, проширити и на саму Америку", закључио је Дугин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана