Држављанства БиХ се ове године одреклe 1.354 особе

Г.С.
Држављанства БиХ се ове године одреклe 1.354 особе

САРАЈЕВО - Прича о одласку из БиХ у иностранство, због многих разлога, већ је позната. Исто тако, није новост да се одређени број грађана одриче држављанства - а у БиХ су од почетка ове године то урадиле 1.354 особе.

Захтјев за престанак држављанства БиХ одрицањем може се поднијети у сједишту Министарства цивилних послова БиХ у Сектору за држављанство и путне исправе.

Исто тако, Захтјев се може поднијети путем дипломатско конзуларних представништава БиХ у иностранству.

Каква је процедура

Уз захтјев, особе које се желе одрећи држављанства БиХ морају приложити и одређену документацију, што су нам и појаснили из Министарства цивилних послова БиХ.

“Уз захтјев се мора поднијети доказ о посједовању држављанства друге државе или гаранција о стицању држављанства друге државе, потврда о боравку у држави чије држављанство се стиче или већ посједује. Из БиХ је неопходно приложити извод из матичне књиге рођених, увјерење о држављанству БиХ, извод из матичне књиге вјенчаних (за удате/ожењене), личну карту или потврду о непосједовању важеће личне карте, овјерену фотокопију важећег пасоша или потврду о непосједовању важећег пасоша БиХ. Уз захтјев се доставља доказ о уплати административне таксе”, казали су нам из Министарства.

Као што је и познато, држављанство БиХ престаје у тренутку преузимања рјешења о одрицању и од тог тренутка престаје право на посједовање личних докумената из БиХ.

Такса за одрицање држављанства у БиХ најскупља у регији

У поступку одрицања од држављанства, странке нису дужне да кажу друге разлоге осим чињенице да већ посједују или им је загарантовано стицање држављнства друге државе.

Ипак, у неформалним разговорима са ресорном службом, наводе разлоге попут: права на посједовање некретнина, олакшано путовање, олакшано студирање у иностранству, бољи радно-правни статус и слично.

“Велики број држављана БиХ који се у посљедње вријеме одриче држављанства је рођен у иностранству, млађи су од 30 година, нису били интегрисани у бх. друштво, образовани су и потпуно интегрисани у срединама у којима живе и пуно боље говоре енглески и њемачки него језике који су у употереби у Босни и Херцеговини”, нагласили су из Министарства.

Такса за одрицање држављанства је 800 КМ, док је тај износ у земљама у регији 200 КМ. Уколико се врши путем дипломатско конзуларне мреже БиХ у иностранству како кажу из Министарства цивилних послова БиХ, плаћа се још и конзуларна такса, преноси портал Klix.ba

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана