Држављанину САД одређен притвор због недоласка на суђењe за покушај убиства

Небојша Томашевић
Држављанину САД одређен притвор због недоласка на суђењe за покушај убиства

БАЊАЛУКА - Бањалучки Окружни суд одредио је једномјечни притвор држављанину САД Владимиру Опачеку (30), коме суде за покушај убиства Срђана Јовића, кога је ножем убо у груди.

Притвор је одређен јер се оптужени по други пут није појавио на заказаном рочишту и тренутно није познато гдје се налази.

Опачек је раније осуђен на четири године затвора због покушаја убиства Јовића, али је првостепену пресуду укинуо Врховни суд Републике Српске и предмет вратио на ново суђење.

Предсједник судског вијећа бањалучког Окружно суда Сњежана Кудрић казала је да је притвор оптуженом одређен ради обезбјеђења доласка на главни претрес.

- Оптужени је недоступан и није пронађен на адреси коју је дао - рекла је судија Кудрић.

Првостепеном пресудом Опачеку је осим затворске казне изречена  и обавезна мјера психијатријског лијечења, јер је током суђења утврђено да је дјело починио у стању битно смањене урачунљивости, усљед поремаћаја личности.

Према оптужници, он је Јовића покушао да убије 3. јануара 2019. године у ходнику зграде у улици Рајка Боснића у Бањалуци. Опачек је, како се наводи, скривен иза зида, чекао Јовићев долазак.

- Када је послије пола сата Јовић изашао из стана и кренуо према излазу из зграде Опачек је, без било каквог повода и разлога, насрнуо на њега и ножем га убо у груди. Нанио му је тешку и по живот опасну убодну рану лијеве половине грудног коша са повредом горњег режња плућа - наводи се у оптужници.

Током суђења Опачек је тврдио да се не сјећа напада на Јовића, јер је био под дејством алкохола и таблета.

- Десетак дана прије догађаја за који сам оптужен, погинула ми је дјевојка и од тада сам био у тешком стању. Ничега се не сјећам. Пио сам алкохол и таблете, а у то вријеме сам покушао и самоубиство - изјавио је Опачек у судници бањалучког Окружног суда на једном од ранијих рочишта првостепеног поступка.

Опачек иза себе има криминални досије, а посједује држављанство БиХ и САД, гдје је такође осуђиван.

Према подацима америчких медија, он је у савезној држави Мејн 28. јуна 2013. године осуђен на 10 година затвора због пљачке. Казна му је скраћена на пет година, док је преостали дио казне требала бити условна слобода.

Из затвора је пуштен у октобру 2017. године.

Опачек је  познат и по томе што је  у децембру 2020. године, како је утврдила полиција, лажно пријавио да су га код “Витаминке” у Бањалуци напала три мигранта који су га посјекли ножем по лицу и украли му новчаник и ручни сат. Током саслушања у полицији Опачек је на лицу имао специфичне повреде за које се сумњало да су нанесе жилетом, односно да се радило о прецизним резовима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана