Држављани БиХ ослобођени виза за улазак у УАЕ

Срна
Држављани БиХ ослобођени виза за улазак у УАЕ

САРАЈЕВО - Савјет министара утврдио је данас Приједлог меморандума о разумијевању између Савјета министара и Владе Уједињених Арапских Емирата /УАЕ/ о узајамном укидању виза.

Овим меморандумом је предвиђено да држављани БиХ буду изузети од обавезе прибављања визе за улазак у УАЕ, гђе могу боравити до 90 дана у било којем периоду од 180 дана.

На исти начин су држављани УАЕ раније ослобођени прибављања виза за улазак, излазак, транзит и боравак на територији БиХ.

Приједлог меморандума биће достављен Предсједништву БиХ.

Савјет министара утврдио је данас Приједлог споразума о зајму између БиХ и Међународне банке за обнову и развој /ИБРД/ у износу од 37 милиона евра за додатно финансирање Програма интегрисаног развоја коридора Саве и Дрине примјеном вишефазног програмског приступа, саопштено је из Савјета министара.

Од укупног износа, за Брчко дистрикт намијењено је 25 милиона евра, а за Федерацију БиХ /ФБиХ/ 12 милиона евра са роком отплате од 30 година и грејс-периодом од седам година.

Пројектом у оквиру прве фазе, који ће бити реализован у ФБиХ и Брчко дистрикту, настоји се ојачати прекогранична сарадња у сектору вода, унаприједити пловност и заштита од поплава у коридорима ријека Саве и Дрине, те заштитити и побољшати животна средина.

Раније је закључен Споразум о зајму за Програм интегрисаног развоја коридора ријека Саве и Дрине вриједан 30 милиона евра, који се реализује у Републици Српској од средине 2021. године.

Приједлог споразума о зајму биће достављен Предсједништву БиХ, а за потписника из БиХ је предложен министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић.

На данашњој сједници је у другом кругу одобрена иницијатива Министарства финансија и трезора у Савјету министара и одређена делегација за вођење преговора ради закључивања уговора о зајму између БиХ и Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ за пројекат модернизације система централног гријања у општини Пале.

Циљ пројекта је премјештање постојеће градске и изградња топлане на новој локацији ради модернизације система централног гријања на Палама.

ЕБРД даје зајам БиХ у износу од седам милиона евра са алокацијом на Републику Српску и роком отплате од 15 година, укључујући три године грејс-периода.

Прву и другу фазу изградње топловода између планиране локације будуће и постојеће топлане финансирала је општина Пале својим буџетским средствима, чиме је отворен пут за пројекат модернизације система централног гријања.

У другом кругу, данас је утврђен и приједлог одлуке о ратификацији Уговора о финансирању између БиХ и Европске инвестиционе банке за пројекат градског превоза у Сарајеву.

Савјет министара утврдио је и приједлог основа за закључивање уговора о измјенама и допунама на Уговор о зајму за водоснабдијевање Брчког и приградских насеља.

Ријеч је додатном зајму ЕБРД-а од 6,5 милиона евра, колико је износио и првобитно одобрени зајам, тако да сада укупно задужење износи 13 милиона евра, са алокацијом на Брчко дистрикт.

Рок отплате додатног, као и раније одобреног зајма је 15 година, укључујући три године грејс-периода.

Министарство безбједности доставиће Предсједништву БиХ у даљу процедуру приједлог споразума између Савјета министара и Владе Бугарске о сарадњи у случају катастрофа, а за потписника у име БиХ предложен је министар сбезбједности Ненад Нешић, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана