Друштвене мреже највеће изборно бојиште

Анита Јанковић Речевић
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Политичке партије у борби за глас више, осим традиционалних трибина и промотивних билборда, најјачу кампању воде на друштвеним мрежама јер се надају да ће управо у онлајн заједници најлакше допријети до неопредијељених бирача, посебно оних млађих које све масовније врбују и на „Тик току”.

Предизборна кампања у Републици Српској почела је 6. септембра и већ тај дан је било јасно да политичке партије одлучно крећу у битку по гласове те да ништа неће препустити случају. 

Како не би изгубиле ни минут времена у драгоцјених 30 дана, колико ће трајати кампања, поједине странке су лијепљење плаката започеле у рано јутро, а видљиво је и да су готово сви политички актери, позициони или опозициони, имали густ распоред дешавања у протекла три дана јер су без предаха ишли са догађаја на догађаје. 

Видљиво је и да је предизборна кампања уочи предстојећих локалних избора, више него икада раније, обиљежена активностима кандидата на друштвеним мрежама. Политичари су схватили да су у виртуелној заједници њихове поруке свима надохват руке, али и да такав вид промоције нуди бројне могућности за контакт с бирачима који не прате информативне емисије и дневну политику, али зато добар дио слободног времена утроше на скроловање садржаја на друштвеним мрежама.      

То су главна запажања политичких аналитичара који будним оком прате сва дешавања у предизборној кампањи.  

- Још је рано за изношење конкретнијих коментара, али оно што је на прву видљиво јесте то да су друштвене мреже преплавили садржаји кандидата и политичких странака, као и да су поред „Фејсбука” и „Инстаграма” политичари почели масовније да користе и „Тик ток” не би ли се приближили млађим бирачима - истакао је за „Глас Српске” политиколог Војислав Савић. 

Према његовим ријечима, за сада нису видљиви знакови претјеране негативности у кампањи ни на једној страни. 

-  Кандидати се углавном труде да анимирају све оне људе за које су до сада процијенили да гравитирају њиховој зони утицаја. Међутим, уколико дође до неких заоштравања у коментарима или темама од стране одређених појединаца, то може довести до ланчане реакције и понављања неких веома токсичних и хаотичних кампања какве смо имали прилике да гледамо у прошлости. Можемо се надати да ће се овакав тренд позитивног приступа кампањи одржати до краја - наглашава Савић. 

За политиколога Михајла Машића званични почетак изборне кампање није донио ништа неочекивано. 

- Политичари су већ дуже вријеме активни у кампањи, а њеним озваничењем видимо само повећану активност како на друштвеним мрежама које су данас главни и најзначајнији фактор у политичким процесима, тако и путем бројних скупова и јавних трибина - казује Машић.

Иако су и прије званичног почетка радили на терену и већ имају јасну слику како стоје ствари међу бирачима, Машић наводи да ће кандидати септембарске и прве дане октобра искористити за привлачење дијела неопредијељених грађана или ће покушати да промијене избор оних који су већ одлучили. 

- За сада ми дјелује да кампања протиче у позитивном смјеру, да нема инцидената и надам се да ће тако остати до самог краја - оптимистичан је Машић. 

Узбудљива трка

Војислав Савић каже да ће најзанимљивије бити у Бањалуци, Требињу и Бијељини, гдје очекује прилично узбудљиву политичку трку, а самим тим и колоритне кампање кандидата за градоначелнике. 

- У другим већим градовима не би требало да буде значајније промјене курса када су резултати у питању, а самим тим се не очекује ни да ће кампање бити претјерано интензивне - рекао је Савић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана