Дронови надлијећу границу

Ведрана Кулага Симић
Дронови надлијећу границу

САРАЈЕВО - Менаџмент Граничне полиције БиХ скројио је прву верзију плана рада за наредну годину у којем су указали на изазове којих се прибојавају, а посебан акценат су ставили на опрему, односно увођење и дронова у надзор границе.

Граничари су, према најновијим подацима, ангажовани на 86 прелаза, међу којима су међународни гранични прелази и они за погранични промет. И у најновијем планском документу није изостала реченица у којој је указано да већина прелаза у БиХ не задовољава стандарде и услове изградње као и опремања граничних прелаза у складу са важећим правилником, на шта је и раније било доста критика.

Под контролом Граничне полиције је и надзор границе у граничном појасу, који обухвата подручје до десет километара у дубину територије БиХ, а из те институције су поново упозорили да надзор такозване “зелене границе” отежавају природно-географски услови, али и путеви који сијеку границу, а који су грађени када се на том простору није протезала граница, што иде наруку мигрантима и онима које се баве прекограничним криминалом.

Из Граничне полиције поручују да је опремање граничних прелаза опремом за откривање илегалних миграната у превозним средствима и побољшање техничког надзорног система веома важно. Јединствени информациони систем је, кажу, доступан на 67 прелаза, а уз то су завршене активности на унапређењу апликације, односно модула за аутоматско очитавање таблица на возилима.

- Потребно је створити техничке услове за рад мобилних сетова на новој платформи апликације граничне провјере, али и доградња “калкулатора за израчунавање трајања безвизног боравка” (безвизни калкулатор). У плану је проширење система новом апликацијом “Надзор границе”. Уз то, треба израдити оперативне процедуре за употребу беспилотних летјелица (дронова за надзор границе) и спровести обуку у руковању - потврдили су у Граничној полицији БиХ.

Став надлежних у Граничној полицији, која тражи готово 90 милиона КМ у каси за наредну годину, јесте да је обнова опреме и набавка нове кључна за добру контролу на граници, а поново су онима који имају посљедњу ријеч о свему указали да им је потребно још службеника на терену.

- Информатичко-комуникацијску опрему је потребно стално занављати. У складу са законским одредбама о заштити тајних података и подзаконским актима, Гранична полиција треба систем за размјену класификованих података у електронском облику до нивоа тајности “тајно” - сматрају у тој институцији на заједничком нивоу власти.

Из парламентарних комисија за саобраћај и комуникације су истицали да је стање на граници далеко од пожељног на многим адресама, уз нагласак да је потребно далеко више анализирати ситуацију и на основу резултата улагати у том сектору.

Ваздушне луке

Из врха Граничне полиције БиХ су поручили да је у свим домаћим ваздушним лукама потребно ажурирати процедуре, указују да опремљеност безбједносном опремом у свим међународним ваздушним лукама није на истом нивоу.

- Постојећа опрема коју користи антибомбни тим је набављена 2003. и не може задовољити потребе и стандарде - рекли су у Граничној полицији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана