Дрљача: Ситуација се усложњава на подручју Новог Града, водостај Уне и даље расте

ГС
Foto: Радио Нови Град

НОВИ ГРАД - Усложњава се ситуација са водостајима ријека Уне и Сане на подручју општине Нови Град и све надлежне службе су на терену, рекао је начелник ове општине Мирослав Дрљача.

Дрљача је изјавио новинарима да је водостај ријеке Уне 503 центиметра, седам мање од квоте кад се проглашавају ванредне мјере одбране од поплава.

"Забрињавају информације да водостај ријеке Уне у горњем току и даље расте што указује да ће водостај у Новом Граду ускоро бити 510 центиметара", рекао је он.

Према његовим ријечима, тренутно су у току активности затварања отвора на градском кеју поред ријеке Уне.

"Припремамо се за наредну ноћ. Очекујем да ћемо до 20.00 часова имати спремну одбрану града", истакао је Дрљача.

Он је рекао да се након изливања ријеке Јапре у Сухачи, вода повукла из објеката те да је проходан регионални пут у овом насељу.

"Евидентно је да је штета велика. До сада је евидентирано 11 клизишта. Оно што се сада не може утврдити јесте штета на пољопривредним парцелама уз ријеке које су потопљене", навео је Дрљача.

 

Он је рекао да нема мјеста паници, те да ће надлежне службе предузети све да се заштите људски животи и имовина.

Дрљача је навео да су одржане двије сједнице општинског Штаба за ванредне ситуације, а да ће вечерас бити одржана трећа.

Водостај ријеке Сане у Новом Граду је 536 центиметара, што је за 16 више од подне, водостај Уне од подне порастао за 16 центиметара.

 

Ријека Уна излила се на магистралном путу Козарска Дубица - Костајница, у мјесту Шпиља, као и на излазу из Костајнице према Козарској Дубици, у Улици Ранка Шипке и вода је прекрила једну саобраћајну траку, а саобраћај се одвија отежано, саопштено је из Ауто-мото савеза (АМС) Републике Српске.

Оба путна правца тренутно су проходна.

У Приједору је највише угрожено приградско насеље Рашковац, гдје је заплављено тридесетак објеката, а вода пријети и осталим кућама и пољопривредном земљишту.

 

Ријека Уна излила се и у Мартин Броду усљед обилних падавина и поплавила домаћинство.

Опасност пријети Костајници са хрватске стране Уне и зато је је проглашено ванредно стање. Поплавом је угрожено више стамбених објеката, заплављени су помоћни објекти, а велика је штета је на пољопривредним усјевима, који су под водом.

Уна, Сана и Сава настављају да расту, киша у овом дијелу Српске повремено и даље пада, а падавине су најављене и за ноћас и сутра.

Републичка управа Цивилне заштите Републике Српске прати стање на терену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана