Дрљача: Очекујем значајнију дипломатску активност БиХ

Срна
Дрљача: Очекујем значајнију дипломатску активност БиХ

НОВИ ГРАД - Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача очекује у наредном периоду значајнију дипломатску активност БиХ када је ријеч о одлуци Хрватске да гради центар за одлагање нуклеарног отпада на Трговској гори у непосредној граници са БиХ.

“Позитивно је да је Савјет министара формиран убрзо након избора и да је Сташа Кошарац поново министар спољне трговине и економских односа БиХ јер је у претходном мандату направио значајан искорак у рјешавању овог проблема”, рекао је Дрљача Срни.

Он је напоменуо да је формирано Координационо тијело и да се овај проблем почео рјешавати на институционалном нивоу.

“Скоро све иницијативе потекле су од Кошарца, па и кад је у питању формирање експертског и правног тима”, рекао је Дрљача.

Он сматра да је у наредном периоду потребно надоградити постојеће документе, међу којима и Стратегија правне заштите БиХ.

“Потребан је акциони план, да у сваком тренутку знамо шта су потези БиХ. Ако је у Стратегији предвиђена могућност правног спора, да знамо шта је то црвена линија кад БиХ креће у спор или арбитражу”, навео је Дрљача.

Он је рекао да је проблем Трговске горе најважније питање ове локалне заједнице које треба ријешити на начин да на тој локација не буде изграђено одлагалиште нуклеарног отпада.

Дрљача је рекао да би, уколико Хрватска жели да гради Центар за збрињавање радиоактивног отпада, прихватљиво било да локацију помјери за бар 30 километара од граничне линије.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране “Кршко” као и постојећи институционални отпад складишти на Трговској гори у општини Двор на самој граница са БиХ у непосредној близини Новог Града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана