Дрљача: Очекујем да ће истраживања потврдити да Черкезовац није адекватна локација

Срна
Дрљача: Очекујем да ће истраживања потврдити да Черкезовац није адекватна локација

НОВИ ГРАД- Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача очекује да ће резултати истраживања која у понедјељак, 2. октобра, почињу у овој општини потврдити да локација Черкезовац није адекватна за складиштење радиоактивног отпада.

Дрљача је нагласио да стручни тимови надлежних институција Републике Српске и Федерације БиХ у понедјељак почињу са истраживањима у Новом Граду, те да ће резултати њихових анализа бити кључни у побијању намјера Хрватске да складишти радиоактивни отпад у непосредној близини Новог Града, на самој граници са БиХ.

"Истраживања су нова фаза у одбрани интереса БиХ и грађана у сливу ријеке Уне. Оно што смо до сада добили од Хрватске само је дио података које су они добили у својим истраживањима. Наш експертски тим није имао све оно што је неопходно за рад. Од понедјељка, практично, почињемо истраживања", рекао је Дрљача новинарима.

Начелник општине Нови Град је потврдио да за ово подручје нема довољно података, посебно геолошких, те да су досадашње процјене биле засноване на претпоставкама.

"Послије истраживања имаћемо увид какав је терен и да ли је уопште могућа изградња таквог објекта. Моје мишљење је да све што се дешава, а тиче се сеизмолошких активности, потврђује неадекватност ове локације", рекао је Дрљача.

Он је навео да истраживања почињу на локацији која је најближа Черкезовцу, у насељу Млакве, гдје је у марту прошле године постављена гама сонда за мјерење радиоактивности у ваздуху.

Хравтска планира да радиоактивни отпад из Нукеларне електране Кршко, као и постојећи радиоактиовни отпад, складишти на локацији Трговска гора на подручју општине Двор, на самој граници са БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана