Драгослав Степановић за “Глас”: Мука ми је од пенал правила

Дејан Кондић
Драгослав Степановић за “Глас”: Мука ми је од пенал правила

Европско првенство улази у завршну фазу. Дошло је до полуфинала. У дану паузе још се препричавају четвртфинални окршаји. Цијелој Њемачкој је тешко пала елиминација од Шпаније, али у земљи домаћина не плачу, нити драме око свега тога.

Један од најцјењенијих фудбалских стручњака у Њемачкој Драгослав Степановић у разговору за “Глас Српске” открио је да Нијемци много не кукају због елиминације, већ се окрећу стварању тима за предстојећи Мундијал 2026. године. 

Искусни стручњак сецирао је разлику између српског и њемачког менталитета, додавши да га нервира нејасноћа око пенал правила.

- Дуел Немачке и Шпаније сматран је финалом пре финала, јер су те две екипе до сада приказале највише. Шпанци су показали да су тим на који мора да се рачуна да ће ићи до краја. Хоћу да кажем једну ствар, мука ми је од тога када је пенал, а када није. Да ли је рука назад или напред или је проширила тело? Та ситуација из које није показано на белу тачку би вероватно довела Немце до победе. Мислим да се то правило никад неће променити. И свако ће свирати како он види. Руку на срце, немачка екипа није још на нивоу некадашњих тимова “панцера” који су били три пута европски и четири пута светски прваци. Међутим, читам у новинама да они већ сада прелазе у следећу фазу, а то је формирање новог тима, јер су имали најстарију екипу на првенству. Нису много јадиковали због елиминације, нису бацали дрвље и камење на судију што није свирао тај пенал. Код нас би било: “Е, због тога смо испали”. Ма није због тога, има утакмица и друге фазе у којима нисте били ни јачи, ни бољи. Ево, жена ми добацује: “И да је свиран пенал, можда би га неко промашио”. Као онај Роналдо. Да кажем и то, оно што је мени засметало је што су Никлас Филкруг, који је један од најбољих шпицева у Немачкој, и онај Флоријан Вирц играли јако мало. Они кад су ушли, направили су више од свих. Они би мени увек играли - истакао је Степановић.

ГЛАС: Како сте видјели остале четвртфиналне мечеве? Холандија, Француска и Енглеска су уз “фурију” у полуфиналу.

СТЕПАНОВИЋ: И Француска и Енглеска се провукоше без да су ишта понудиле. Енглеска поготово, то није нормално. На крају, вероватно ће доћи у финале, али биће им тешко против Холанђана, који су показали да могу те Енглезе да избаце у полуфиналу. Француска није на нивоу Шпаније. Чини ми се да “фурија” одскаче. Селектор Луис де ла Фуенте познаје јако добро све играче, јер их је водио у млађим селекцијама. И то је систем. Са доста тих играча је сарађивао у селекцијама до 17, 19 година и онда их познаје, зна како дишу и које им позиције одговарају.

ГЛАС: Ко је, по Вама, најближи трофеју и шта би могло да пресуди?

СТЕПАНОВИЋ: По овом што су до сада показали, Шпанци су најближи трону. Сада раде и живци. Ово је виши ниво од било којег првенства, Лиге шампиона. Умор је, такође, јако битан фактор, може да утиче на концентрацију. Свежина, повреде и картони ће одлучити ко ће у финале.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана