Драгана Чавка: Осјећам се као Бошњакиња

Независне
Драгана Чавка: Осјећам се као Бошњакиња

БАЊАЛУКА – Драгана Чавка, коју је Народна скупштина Републике Српске недавно именовала у Управни одбор Радио-телевизије Републике Српске (РТРС), испред реда Бошњака, иако се раније изјашњавала као Српкиња, изјавила је да у томе не види ништа спорно, да се изјаснила као Бошњакиња у складу са Уставом и Законом и да је то њено неотуђиво и загарантовано право и осјећање.

"У Републици Српској, као и БиХ, између осталих, слобода националног  опредјељења и изјашњавања је загарантована!", рекла је Чавка за "Независне новине".

Она је подсјетила на чињеницу да изборна и друга правила не дозвољавају да кандидати, односно апликанти на конкурсу током једног изборног процеса или трајања мандата мијењају национану припадност и другачије се изјашњавају, те да она то није прекршила.

"Дакле, то нисам прекршила. Очигледно је да ту ништа не може бити спорно, јер испуњавам и све друге услове конкурса. Комисија за избор и именовање  НС РС ме је оцијенила као најбољег кандидата из реда бошњачког народа, а 46 посланика Народне скупштине Републике Српске је гласало за моје именовање за члана УО РТРС из реда бошњачког народа", поручила је она.

Подсјетимо, након што је НС РС именовала Чавку испред реда Бошњака, Клуб делегата бошњачког народа у Вијећу народа Републике Српске покренуо је механизам заштите виталног националног интереса, а ово питање биће на реду сједнице која ће бити одржана данас у Бањалуци.

Како је тада казао Алија Табаковић, предсједник Клуба делегата бошњачког народа у Вијећу народа РС, они ће на сједници тражити да Чавка докаже да је Бошњакиња.

"Она се по нашим сазнањима досад изјашњавала као Српкиња. Слиједећи те информације Клуб Бошњака је одлучио да покрене вето да би се утврдило ко је у ствари Драгана Чавка, је ли Бошњакиња или није. Ми не знамо њену националност", рекао је тада Табаковић за "Независне новине".

На ове изјаве, Чавка одговара:

"Ова претјерана помпа која се подигла око мог именовања, некоме је вјероватно потребна и послужила је да се народ нечим забави да се не би причало о озбиљнијим темама и већим проблемима".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана