Драган Петровић, политички аналитичар, о догађајима у Украјини:Мета саботаже би могла бити и НЕ Запорожје

Вељко Зељковић
Драган Петровић, политички аналитичар, о догађајима у Украјини:Мета саботаже би могла бити и НЕ Запорожје

Да ли између уништавања гасовода "Сјеверни ток" и бране Каховка у околини Херсона постоји повезница, паралела?

Политички аналитичар и научни савјетник у Институту за међународну политику и привреду у Београду Драган Петровић нема дилему. Према његовом мишљењу, све указује да украјинска страна стоји иза уништавања оба објекта, а мотиве, како је истакао, је потребно тражити у константним покушајима Кијева да скрене пажњу западне јавности са дешавања на ратишту, војних неуспјеха, односно чињенице да Украјина још не успијева да постигне већи војни успјех, којим би оправдала добијање огромних количина оружја из појединих западних земаља.

- Мислим да је то један од мотива. Можда и главни. Да се каже: "Ето, Руси су спречили нашу офанзиву на том делу ратишта тако што су потопили прилазе". Мислим да су схватили да немају капацитета да војно победе Русију и сада прибегавају изазивању кризних и евентуално катаклизмичних ситуација како би се њих била оптужена Русија, те настављено са подршком Украјини, поготово новчаном. Због свега тога сматрам да би се и НЕ Запорожје у једном тренутку можда могла наћи у фокусу украјинских стратега. И то није нимало безазлено, баш као ни уништавање бране Каховка. Али мислим да све ово не може променити досадашњи ток рата, бар не у мери да Русија буде поражена. Приметно је и да Москва још не уводи све своје војне снаге, калкулишући из за сада њима само познатих разлога - истакао је у интервјуу за "Глас Српске".  

ГЛАС: Поједини француски медији су објавили сателитске снимке који указују да је украјинска страна прије рушења бране подигла ниво воде на максимум. Да ли и ово указује ко је главни кривац?

ПЕТРОВИЋ: Као што сам већ рекао, све указује да је одговорне потребно тражити на кијевској адреси. Ако погледамо ко ће више испаштати због овог рушења, онда је то руска страна. Њени војни положаји су поплављени код Херсона, али је угрожено и водоснабдевање готово целог Крима. Све ово ми наоко личи на једну кошаркашку утакмицу, у којој гост пар минута води са недостижном разликом, али домаћин упорно и даље фаулира гостујуће играче, шаљући их беспотребно на линију слободних бацања. Не желе признати губитак утакмице, а поготово јер су им исту организовали и припремили неки други са стране. 

ГЛАС: До када ће САД гурати у пропаст Украјину?

ПЕТРОВИЋ: Америка је до сада у овај рат Украјине са Русијом уложила огроман новац и они неће дозволити да се овај сукоб тек тако оконча. Због тога можемо очекивати даљи наставак рата, све до тренутка док стратези из Вашингтона и Пентагона не процене да могу пред својом домаћом јавношћу рећи како је Русија побеђена, односно да је борба Украјине била херојска и успешна у одбрани демократије читавог света. Вашингтон ће и даље слати оружје и помоћ Украјини. Тај ентузијазам би опао када би Русија нанијела неке од већих удара украјинској војсци. То је ствар инерције и водило би ка неким мировним преговорима.

ГЛАС: Бивши генерални секретар НАТО-а изјавио је да би неке чланице Алијансе ускоро могле добровољно послати војнике у Украјину. Да ли би то био увод у рат НАТО-а и Русије?

ПЕТРОВИЋ: Рат Русије и НАТО-а није могућ, јер су обе стране свесне да у том окршају не би било победника. Што се тиче слања војника, мислим да је то могуће. Пољска би то могла урадити, али то неће променити ништа.  

ГЛАС: До када Русија може економски и финансијски издржати овај рат?

ПЕТРОВИЋ: Они се доста успешно држе иако су им на почетку западне земље давале мало шансе. Чак не журе да све ово војно заврше.

ГЛАС: Стиче се утисак да Русија свјесно отеже, јер је схватила да овај рат више економски погађа Европу и Америку него њих? 

ПЕТРОВИЋ: Стварно се може извући један такав закључак, али не бих се усудио да тако нешто генерализујем и са сигурношћу тврдим. Међутим, стварно изгледа тако.

Бјелорусија и Пољска

ГЛАС: Да ли је и колико реално да у овај сукоб буде увучена и Бјелорусија?

ПЕТРОВИЋ: Не­ верујем да до тога може доћи. Једини сценарио за тако нешто је да Пољска отворено уђе у овај рат. Надам се да Пољаци нису толико заслепљени, јер би они из тог изашли као поражена страна, али је и велико питање колико би се све то одразило на безбедност читаве Европе. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана