Домаћи нафташи љето користе за дебљи пазар

Милијана Латиновић Радошевић
Домаћи нафташи љето користе за дебљи пазар

БАЊАЛУКА - Цијена сирове нафте на свјетским берзама пала је у посљедњих пет мјесеци за око 17 одсто, док је у истом периоду цијена горива на домаћим бензинским пумпама снижена тек за десетак процената.

Статистика показује да је највиша цијена сирове нафте у овој години забиљежена 5. априла, када је барел коштао 91,71 долар. Тада је литар дизела на домаћим бензинским пумпама коштао 2,71 КМ.

Ових дана цијена барела на свјетским берзама креће се око 76 долара, што је за 17 одсто мање у односу на април, док литар дизела код нас кошта између 2,49 и 2,54 КМ с обзиром на то да су протеклих дана цијене дизела у Српској пале за око пет фенинга по литру.

Стални судски вјештак машинске струке и некадашњи начелник сектора за извоз “Оптима групе” Владимир Грујић појаснио је за “Глас Српске” повезаност цијена барела сирове нафте са цијеном горива на домаћим пумпама.

- Цијена барела сирове нафте је само један дио укупног износа цијене горива, у коју улазе још и цијена транспорта, прераде, ванредни ремонти у рафинеријама. У економском смислу цијена нафте нагло расте, а полако опада.  Проблем је што је доста волативно тржиште нафте, па трговци нафтним дериватима често нису сигурни да ли ће неко појефтињење дуже трајати - казао је Грујић.

Подсјећа да се нафташи за купце боре цијенама и додаје да је потребно дуже вријеме за њихову корекцију.

- Није то случај само на нашим просторима већ и у свијету. Један сегмент је цијена барела нафте, а други свакако и локалне прилике. БиХ нема рафинерију будући да се и у Рафинерији нафте Брод само складишти нафта. Све то утиче на коначну цијену - појаснио је Грујић.

Наглашава да је и потрошња горива љети већа јер људи много више путују, а траје и грађевинска сезона, машине троше велике количине нафтних деривата.

- Потражња је љети велика, што је такође један од узрока зашто цијене горива на пумпама не падају. Моја процјена је да, уколико се настави овакав тренд, са доласком хладнијих дана цијене горива би могле ићи надоље - закључио је Грујић.

Љетна сезона је оправдање и берзама да подижу цијене сирове нафте, посебно у САД, али и у Европи јер је тада потрошња горива из дана у дан све већа, па високе цијене у јулу и августу не чуде. Осим тога, цијену држи и страх од евентуалног ширења сукоба на Блиском истоку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана