Дом народа није подржао измјене Пословника

Агенције
Дом народа није подржао измјене Пословника

САРАЈЕВО - Дом народа Парламентарне скупштине БиХ није данас по хитном поступку усвојио измјене и допуне Пословника које је предложио предсједавајући Дома народа Кемал Адемовић.

Измјене Пословника подржали су само бошњачки делегати.

 “За” је било пет делегата, против је гласало девет, док је један делегат био суздржан.

Адемовић је у образложењу навео да су измјене и допуне неопходне јер, између осталог, поступак сазивања хитне сједнице и хитни поступак, према важећем Пословнику, нису прецизно дефинисани и остављају могућност различитог тумачења.

Након гласања, Адемовић је закључио сједницу.

Предсједавајући Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић изјавио је да је чиста обмана јавности захтјев за измјене и допуне Пословника овог дома по хитној процедури.

Новић је, током дискусије о хитности процедуре, упитао зашто је данас уопште заказана хитна сједница, јер је из приједлога видљиво да се ради о класичној обмани јавности.

-Немојте обмањивати јавност - нагласио је Новић, појашњавајући да је Приједлог закона о Уставном суду БиХ био потпуно легално и легитмно на дневном реду сједнице коју су бошњачки делегати напустили.

Новић је истакао да је у образложењу данашње тачке дневног реда, предлагач навео да Приједлог закона о Уставном суду БиХ, због којег је сједница прекинута прије два и по мјесеца, није разматран на Уставноправној комисији и нагласио да то није ни било потребно.

-То није ни била обавеза. Закон је потпуно легално дошао у овај дом. Нико није имао право да га врати на друге комисије и тражи мишљење -упозорио је Новић.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић рекао је током расправе о приједлогу измјена Пословника овог дома да овај приједлог представља “смоквин лист” којим Клуб Бошњака жели да прикрије штету коју је узроковао блокадом Дома народа.

Говорећи о Пословнику овог дома, Шпирић је подсјетио да је он по хитној процедури донесен 2016. године, додајући да свако треба да процијени да ли се његове измјене могу доносити по истој процедури.

Према његовим ријечима, чланови Колегијума Дома народа имали су понуду да Колегијум буде предлагач сједнице, али су чланови овог тијела имали исте дилеме које имају и делегати Дома.

-Мислимо да у овом тренутку у БиХ сви знају да највећи проблем није у Пословнику о раду Дома народа - истакао је Шпирић.

Делегат Клуба Српског народа Сњежана Новаковић-Бурсаћ истакла је да Клуб Бошњака у Дому народа покушава на бази личне процјене садржаја ограничити право да се неки акт нађе у процедури.

Она је напоменула да свако има право да предложи акт у Дому народа, али и упозорила да делегати Клуба Бошњака себи за право дају да квалификују садржаје аката и процјењују њихову уставност.

-Какав год да је приједлог, то није ваша улога - нагласила је она.

Иако је тачка дневног реда данашње сједнице била измјена Пословника, већи дио расправе о хитности поступка односио се на Приједлог закона о Уставном суду БиХ, због којег је Клуб Бошњака напустио претходну редовну сједницу, а делегат Клуба Бошњака Џемал Смајић позвао је предлагача да повуче овај законски приједлог, да би се, како је рекао, “нормално наставило са радом Дома народа”.

Делегат Клуба Српског народа и предлагач закона о Уставном суду БиХ Желимир Нешковић је у одговору на овај Смајићев приједлог нагласио да то не може урадити, јер је приједлог на дневном реду.

 

-Основни мотив је заштита мог народа и имовине Републике Српске. Не могу повући приједлог закона, а и да могу то не бих учинио -навео је Нешковић.

Делегат Клуба Хрватског народа Илија Цвитановић рекао је у току расправе да данашњу сједницу види у контексту предстојећих избора, додајући да делегати скоро да и нису расправљали о дневном реду.

-Много боље би било да смо у хитној процедури имали законе који ће се рефлектовати на све нас. Можда тема Изборни закон, па и Уставни суд, јер сви знамо да БиХ у ЕУ не може ући са страним судијама, али није тренутак да се о томе расправља - рекао је Цвитановић.

Шеф Клуба Хрватског народа Марина Пендеш истакла је да се предсједавајући Дома народа није придржавао Пословника о раду, јер је допустио да се више разговара о претходној редовној сједници овог дома иако се тачка дневног реда односила на приједлог измјена Пословника о раду Дома народа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана