Дом народа именовао нове судије Уставног суда Федерације БиХ

ГС
Дом народа именовао нове судије Уставног суда Федерације БиХ

Дом народа Федерације Босне и Херцеговине донио је одлуку о именовању судија Уставног суда Федерације Босне и Херцеговине, те је тако прекинута блокада функционисања овог тијела.

 За су била 33 делегата, док је шест суздржаних и шест против.

На позиције судија Уставног суда Федерације Босне и Херцеговине именовани су Ајша Софтић из реда бошњачког народа, Мирко Миличевић из реда хрватског народа и Бранимир Орашанин из реда српског народа.

Наведени су предложени након што су предсједник и потпредсједници Федерације БиХ, Маринко Чавара, Мелика Махмутбеговић и Милан Дуновић постигли консензус око именовања.

"Ради се о особама које су по оцјени ВСТВ-а добили највише оцјене, особе које су до сада прошле више пута оцјењивање од стрне ВСТВ-а, особе које су навикле и могу се носити са притисцима да на њихове одлуке не утиче ништа осим њиховог правног знања", рекао је Чавара о кандидатима и поручио да је данас најважније да се штити уставни поредак.

Делегати опозиције су критковали начин предлагања кандидата, то што нису предложени најбољи са листе ВСТВ-а, породичне везе са политичарима те што није предложен кандидат из реда Осталих како би Уставни суд ФБиХ био у потпуности попуњен, преноси Кликс.

Делегат Анер Жуљевић је казао како је правосудна реформа потпуно пропала, а да су то схватили и кључни међународни актери који су у тај пројекат улагали.

"Оно што је закључак комплетне ове приче да је све обесмишљено. Поготово институција конкурса. Причати да су најбољи кандидати, а један је са листе најбољих оцијењених, је нетачно, а други су врло добри", рекао је Жуљевић.

Овиме је окончана блокада именовања судија Уставног суда ФБиХ коју је дуго времена проводио предсједник Федерације Босне и Херцеговине Маринко Чавара. Чавара је због блокада завршио и на америчкој црној листи.

Именовањем ово троје судија Уставног суда ФБиХ омогућити ће се функционисања Вијећа за заштиту виталног националног интереса које је било блокирано јер није био именован довољан број судија у Уставном суду ФБиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана