Дом народа: Бошњаци и Хрвати одбили да се на дневном раду нађе Приједлог закона о Уставном суду

ГС
Дом народа: Бошњаци и Хрвати одбили да се на дневном раду нађе Приједлог закона о Уставном суду

САРАЈЕВО - Дом народа Парламентарне скупштине БиХ одбио је већином гласова приједлог да се у дневни ред сједнице уврсти Приједлог закона о Уставном суду БиХ, који је предложио делегат СДС-а Желимир Нешковић.

Предложени закон није наишао на подршку делегата Клуба хрватског и бошњачког народа, а делегат СДА Шефик Џаферовић је чак запријетио да ће комплетан Клуб бошњака напустити сједницу Дома народа ако се на дневни ред уврсти расправа о Уставном суду БиХ.

Нешковић је нагласио да предлаже да се о Закону о Уставном суду БиХ на основу чланова 94. и 95. Пословника Дома народа расправља по хитном поступку, јер се ради о закону који је везан за 14 приоритета на путу БиХ ка Европској унији.

-Овај закон предњачи у односу на остале реформске законе, а ми из Републике Српске имамо обавезу да поштујемо закључке из Народне скупштине Српске, гдје смо обавезани да не усвајамо ниједан европски закон док се не донесе Закон о Уставном суду БиХ - рекао је Нешковић.

Он је истакао да уколико овај закон не дође на расправу, он неће подржати остале реформске законе на путу ка ЕУ.

Предсједавајући Дома народа Никола Шпирић (СНСД)  рекао је да нема ништа против да се овај закон нађе на дневном реду, али да прије њега то треба да буде учињено и са и Законом о организацији тржишта вина, те приједлог Закона и измјенама и допунама Закона о странцима.

-Ми ћемо подржати све тачке које су по пословнику обавезујуће - рекао је он.

Делегат Клуба хрватског народа Златко Милетић поручио је да се не слаже са делегатима из српског Клуба да се тачке вежу једна за другу, те да неће прихватити условљавања.

-Ово није закон, ово је провокација. Ако се ово нађе на дневном реду, ми нећемо учестовати у раду Дома народа, тако смо одлучили јер ово води у девастацију. Ово је закон потпуно супротан Уставу БиХ, закон којим се мијења концепт БиХ, закон који уништава концепт Устава и који удара на БиХ - казао је Џаферовић.

Други замјеник предсједавајућег Дома народа и делегат Клуба хрватског народа Драган Човић истакао да овај закон не може да буде на дневном реду данашње сједнице.

- Приједлог Закона о Уставном суду БиХ не треба бити уврштен на дневни ред, не зато што се случајно слажемо са колегама из Клуба Бошњака, већ ћемо о том закону расправљати у Савјету министара већ у септембру или октобру - истакао је Човић.

Дом народа усвојио је у првом читању Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС) БиХ, којим се уређују питања у вези са сукобом интереса чланова ВСТС-а и уводе обавезе судија и тужилаца да пријаве имовину и интерсе, као једну од мјера у борби против корупције у правосуђу.

Усвојеним измјенама и допунама се наглашавају принципи интегритета носилаца правосудних функција, транспарентност рада, двостепеност при одлучивању и одговорност носилаца правосудних функција, укључујући подједнако судије, тужиоце и чланове ВСТС-а БиХ.

Истовремено се одредбама овог закона појачава дисиплинска одговорност судија, тужилаца, као и чланова ВСТС-а за почињене дисциплинске прекршаје.

Предлагач закона, Савјет министара, истиче да је усвајање овог закона, у којем су уважена мишљења и сугестије надлежних европских инситутиција и тијела, важан искорак у правцу испуњавања једног од 14 приоритета Европске комисије у процесу придруживања БиХ ЕУ.

Шефик Џаферовић рекао је током расправе да је ово веома битан закон, те да је измјене и допуне требало донијети и много раније, али да му не одговарају све предложене измјене.

Желимир Нешковић рекао је да неће подржати приједлог који се данас нашао на сједници због кршења закључака Народне скупштине Републике Српске и навео да постоје мањкавости у предложеном рјешењу.

Никола Шпирић најавио је да ће се делегати о овом законском приједогу, у другом читању, изјашњавати на сједници која ће бити одржана 6. септембра.

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас по хитном поступку и измјене и допуне Закона о странцима којима се жели олакшати боравак дигиталним номадима у БиХ.

Намјера Савјета министара, који је предлагач закона, јесте да се додатно продужи њихов боравак у БиХ.

Измјене и допуне закона односе се и на области издавања виза, стални боравак, привремени боравак странаца у БиХ на основу спајања породица, образовања, научних истраживања, учешћа у програму размјене или образовном пројекту, обављања стручне праксе, волонтирања, запослења висококвалификованих радника, те рада на основу "плаве карте", као и из хуманитарних разлога.

Измјенама и допунама Закона о странцима допуњавају се и одређене одредбе како би била олакшана њихова примјена и отклоњене нејасноће у пракси.

Златко Милетић истакао је да се на ово законско рјешење чека више од 10 година, те да је неозбиљан став претходних сазива када је ријеч о приступу оваквим законским рјешењима.

Делегати Дома народа Парламентарне скупштине БиХ претходно су усвојили данас приједлог предсједавајућег овог дома Николе Шпирића и у дневни ред сједнице уврстили Приједлог закона о организацији тржишта вина у БиХ и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о странцима.

Шпирић је у образложењу приједлога појаснио да јавност очекује да се ради на сету европских закона, те да Савјет министара, који је и предлагач, тражи хитну процедуру, подсјетивши да су ови законски приједлози усвојени у Представничком дому парламента БиХ.

-Постоје тачке које су по Пословнику обавезне, све за шта се тражи хитна процедура мора се наћи на првој наредној сједници, тако каже Пословник - рекао је Шпирић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана