„Дом културе“ - свједочанство о патњама дервенских логораша

ГС
Foto: Дервентски лист

ДЕРВЕНТА – Филм “Дом културе”, дипломски рад младог режисера из Дервенте Вука Пијетловића приказан је синоћ у Центру за културу у Дервенти. Филм је инспирисан стварним догађајима и исповијестима дервентских логораша о постојању логора за Србе 1992. године у Дервенти који је био под снагама ХВО управо на мјесту гдје је данас сједиште умјетности.

Филм је раније приказан на ревији студентских филмова у Бањалуци, те на Сарајево филм фестивалу  и изазвао је посебну пажњу публике као и бурне емоције.

– Радња прати глумца који у Дому културе припрема монодраму ратне тематике гдје упознаје домара Остоју, некадашњег логораша, којем Горанова униформа буди најдубље трауме. Филм изазива нагли скок у прошлост, а Горан који се случајно у том тренутку нашао заједно са Остојом мора да преживи с њим све етапе и помогне му да се врати у ставарност - описује Пијетловић свој “првенац”, додајући да се филм завршава болном исповијешћу која никог неће оставити равнодушним, пише Дервента кафе.

Иако је имао већ неколико приказивања, пројекција на мјесту гдје су се злочини дешавали и гдје је филм снимљен, пред домаћом публиком чији суд је најбитнији, је посебан доживљај, каже млади режисер.

Снимање је трајало четири дана, а главне улоге тумаче Бањалучанин Бојан Колопић и Миодраг Петровић, глумац новосадског Народног позоришта, док се у споредној улози Мирослав Синкић.

Предсједник Удружења заробљеника Драго Кнежевић је истакао да је срећан јер је млади режисер одлучио да обради ову веома болну тему.

– Тужни смо јер нас под старе дане стижу емоције и трауме које смо проживјели. Ипак, важно је да сјећање живи и да будуће генерације не би проживјеле исто, с обзиром да се због ћутања у комунизму поновило и горе након Другог свјетског рата - истакао је Кнежевић.

Замјеник градоначелника Синиша Јефтић је нагласио да је веома важно да овакве теме буду екранизоване.

– То је важно за будућност да се сличне ствари не би дешавале никоме, о чему најбоље могу посвједочити управо живи свједоци који су били извор за овај филм. Ни подршка Града Дервенте није изостала, подсјетио је Јефтић.

Приказивању филма је претходило предавање историчара Дубравка Галешића о ратним и политичким околностима у тадашној Посавини, те културно умјетнички програм.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана