Документ из БиХ непотпун: Европска комисија одлаже исплате

ГС
Документ из БиХ непотпун: Европска комисија одлаже исплате

САРАЈЕВО - Документ о Плану раста који је Босна и Херцеговина предала Бриселу не испуњава критеријуме да би био прихватљив за Европску комисију, јер не одражава све препоруке ове европске институције, преноси Радио Слободна Европа.

Позивајући се на добро обавијештене изворе, РСЕ пише да је Босна и Херцеговина послала непотпун документ.

Босна и Херцеговина је пропустила рок да благовремено пошаље реформску агенду која је неопходна за добијање финансијских средстава из Плана раста за регион западног Балкана.

У уторак, 17. септембра, БиХ је упутила Европској комисији документ који не представља реформску агенду.

Овај документ, према ријечима предсједавајуће Савјета министара Борјане Кришто, доказује усаглашеност реформи потребних за добијање помоћи из европског Плана раста.

Да би добила финансијска средства из Плана раста, свака држава из Западног Балкана је била обавезана да преда реформску агенду.

Ради се о реформама које се односе, између осталог, на владавину права, демократију, институционалне реформе, те спречавање корупције и сукоба интереса, као и предузимање неопходних корака како би се осигурало да средства не буду злоупотријебљена.

Управо недостатак реформске агенде из Босне и Херцеговине је био разлог зашто је одложен састанак Комитета предприсутпних инструмената, гдје је требало да се анализирају и оцјене реформске агенде свих држава западног Балкана.

Први састанак је био планиран за 17. септембар, а због касне реакције из Сарајева, према сазнањима РСЕ, састанак је одложен за октобар.

Без усвајања реформске агенде не могу почети прве исплате ни за једну земљу региона.
Потребно је, кажу, да државе чланице ЕУ као и Комитет предприсутпне помоћи (ИПА) дају позитивно мишљење о реформским агендама да би Европска комисија потом прешла на усвајање ових агенди и закључивање уговора о олакшицама и кредитима са сваком од држава корисница. Тек након ових корака могу слиједити прве исплате.

Портпаролка Европске комисије Ана Писонеро је јуче рекла да не може дати конкретан датум када би почеле прве исплате, иако би ова институција жељела да се то деси што прије.

План раста за Западни Балкан је најамбициознији финансијски пакет Европске уније вриједан шест милијарди евра, који има за циљ да се у наредних десет година удвостручи економски раст у тим државама.

План покрива период од 2024. до 2027. године. Од укупне суме, двије милијарде евра биће обезбијеђене кроз грантове, односно бесповратну помоћ, а преосталих четири милијарде евра у облику зајмова са повољним каматним стопама, јавља Танјуг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана