Доктор Керкез о паклу на Петровачкој цести: Убили су и петогодишње дијете

Срна
Доктор Керкез о паклу на Петровачкој цести: Убили су и петогодишње дијете

БОСАНСКИ ПЕТРОВАЦ - Доктору Миловану Керкезу, ратном хирургу, заувијек ће пред очима остати страшан призор од 7. августа 1995. године када је хрватска авијација бомбардовала избјегличку колону Срба на Петровачкој цести, гдје је затекао 10 мртвих, међу којим и обезглављеног петогодишњег дјечака.

-У селу Јањила, недалеко од Босанског Петровца, тог дана колону избјеглица из Републике Српске Крајине бомбардовала је хрватска авијација. Било је 10 погинулих, четворо дјеце и шест одраслих, као и око 30 теже и лакше рањених. Сјећам се једног петогодишњег мушког дјетета које је било без главе. То је био страшан прозор - рекао је Срни Керкез.

Он је навео да су тада сви рањени са Петровачке цесте довезени у болницу у Босанском Петровцу.

-Наша санитетска возила превезла су тешко и лакше рањене у петровачку болницу. Сјећам се једне баке која је била тешко повријеђена са страшним опекотинама гдје су неки дјелови тијела били угљенисани. Када је била у операционој сали тражила је само воду, све смо покушали да је спасимо, али, нажалост, нисмо успјели - посвједочио је овај доктор, који је за вријеме рата спасио више од 1.000 живота.

Он је истакао да му никада неће бити јасно како неко може да буде срећан што је бомбардовао избјегличку колону у којој је била нејач, дјеца и старци?

-Када сам након једне операције рањених на Петровачкој цести изашао из сале рекао сам да ово цијели свијет мора да види и спозна колико је страшан злочин на Петровачкој цести - присјетио се доктор Керкез.

Он је рекао да му се у сјећање урезао један младић који је остао без ноге, па је имао фантомске болове. "Каже ми тај младић: `Осјећам да имам ногу`. А он је нема. Имао је страшне повреде", испричао је доктор.

Према његовим ријечима, они који су преживјели бомбардовање на Петровачкој цести у тренутку доласка санитетских возила и медицинара били су узнемирени, дезоријентисани и преплашени.

-Прави пакао пред очима! Ужас! Касније сам почео да размишљам да ће можда поново хрватска авијација да бомбардује преосталу колону која је била у тешком стању - рекао је доктор Керкез.

 

Доктор Керкез је навео да је за вријеме рата са својим тимом обавио 8.000 операција.

-Моја порука је да се овај крвави рат никада више не понови, али да се не заборави. Крв је шикљала на све стране. За злочине треба да одговарају они који су их починили - поручио је доктор Керкез.

У мјесту Јањила, на Петровачкој цести, на данашњи дан прије 29 година бомбардована је српска избјегличка колона у злочиначкој акцији хрватске војске и полиције "Олуја".

Хрватска авијација убила је најмање 12 људи, међу којима и четворо дјеце.

Погром Срба у "Олуји" почео је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Према подацима "Веритаса", током "Олује" протјерано је више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана