"Док смо се превртали, горјели смо": Стравична свједочења путника из воза смрти

ГС
"Док смо се превртали, горјели смо": Стравична свједочења путника из воза смрти

АТИНА - Путници, који су преживјели судар два воза у Грчкој, у којем је погинуло најмање 32 људи, а 85 их је повријеђено, испричали су да је удар био страховит и да је потом избио пожар.

Горјели су бројни путнички вагони, при чему су повријеђени многи путници који су хитно пребачени у болнице.

- Чули смо велики прасак. Трајало је то десет страшних секунди - рекао је Стергиос Миненис, 28-годишњи путник који је скочио из олупине.

- Окретали смо се у вагону док нисмо пали на бок... онда је настала паника, каблови, ватра, док смо се превртали горјели смо, ватра је била десно и лијево - исричао је он.

Регионални гувернер Тесалије, Константинос Агорастос рекао је да су прва четири вагона путничког воза искочила из шина у несрећи, док су два вагона, која су се запалила, “готово потпуно уништена”.

Рекао је да су два воза јурила један према другом на истој прузи.

- Путовали су великом брзином и један машиновођа није знао да други воз долази - рекао је гувернер.

Око 250 путника аутобусима је евакуисано у Солун. Један путник рекао је државној телевизији ЕРТ да је успио побјећи након што је својим кофером разбио прозор воза.

- У вагону је настала паника, људи су вриштали - рекао је младић који је евакуисан на оближњи мост.

- Било је попут земљотреса - рекао је Ангелос Тсиамоурас, други путник, за ЕРТ.

Телевизијска кућа приказала је снимке вагона који су искочили са пруге, тешко оштећених с разбијеним прозорима и густим облацима дима, као и крхотина разбацаних по путу. Спасиоци су виђени како носе бакље у вагонима тражећи заробљене путнике.

- Проживљавамо трагедију. Извлачимо живе људе, повријеђене... има мртвих. Бићемо овдје док не завршимо, док не пронађемо посљедњу особу - рекао је добровољни спасилац за ЕРТ државни емитер.

Локални медији саопштили су да је око 350 људи путовало у путничком возу, који је кренуо из Атине око 19.30. Ватрогасци су рекли да су о несрећи обавијештени у уторак мало прије поноћи. Теретни воз је путовао из Солуна за Ларису.

До трагедије је дошло и 1972. године када је 19 људи погинуло у судару два воза, која су се сударила испред Ларисе.

Застарјели грчки жељезнички систем треба модернизовати, а системи сигнализације и аутоматске контроле тек требају бити инсталирани у многим подручјима. Грчка је продала жељезнички оператер Trainose италијанском Ferrovie dello Stato Italiane 2017. у оквиру међународног програма спашавања, очекујући да ће стотине милиона евра бити уложено у жељезничку инфраструктуру у наредним годинама.

На веб страници италијанске компаније је наведено да је она главни превозник у жељезничком саобраћају у Грчкој и вози 342 путничке и комерцијалне линије дневно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана