Сагласност о европском сету закона, 22. августа сједница Представничког дома

Г.С.
Сагласност о европском сету закона, 22. августа сједница Представничког дома

САРАЈЕВО - У СЗамјеник предсједника ХДЗ-а Борјана Кришто изјавила је да је на данашњем састанку политичких лидера странака партнера у власти на нивоу БиХ договорено да за 22. август буде заказана сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на којој би био разматран сет европских закона који су усаглашени.


"Ми смо кроз ово вријеме усагласили велики сет европских закона који се налазе у парламентарној процедури, који су отишли од Савјета министара ка Парламентарној скупштини БиХ. Договорили смо да за 22. август буде заказана сједница Представничког дома парламента БиХ на којој би били разматрани ти закони који су већ у парламентарној процедури", рекла је Кришто на конференцији за новинаре након састанка.

Према њеним ријечима, сагласност је постигнута и о формирању радних група које би требале да раде на сету закона који се тичу владавине права, односно закона из области правосуђа у ширем смислу.

"Требало би да на нивоу Савјета министара буду формиране радне групе које би подразумијевале и представнике извршних тијела власти са нивоа ентитета. Надам се чим би се ти закони усагласили, а већ сада су добрим дијелом усаглашени да
би се требали наћи на сједници Савјета министара и након тога упућени у парламентарну процедуру", навела је Кришто.

Она је нагласила да је данас договорено и да се наставља ова врста дијалога, односно разговора, тако да би прије сједнице Представничког дома парламента БиХ 22. августа требало да буде одржан састанак на истом овом нивоу, чији би домаћин био предсједник СНСД-а Милорад Додик.

"На том састанку бисмо требали утврдити и поновити све оно што смо данас на неки начин и договорили. Увјерена сам да ће бити направљен снажан искорак када је ријеч о европском путу БиХ и свим реформским законима који су потребни свима у БиХ, али и за европски пут", истакла је Кришто.

Састанку који је одржан у згради Парламентарне скупштине БиХ присуствовали су лидер СНСД-а Милорад Додик и потпредсједник те странке Жељка Цвијановић, предсједник ХДЗ-а Драган Човић, предсједник СДП-а БиХ Нермин Никшић и члан Главног одбора Саша Магазиновић, лидер Наше странке Един Форто, те Народа и правде Елмедин Конаковић.

Додик: Попуна савјета министара 22. августа

Лидер СНСД-а Милорад Додик највио је вечерас да ће Свајет министара бити попуњен 22. августа.

"Излазимо из периода велике галаме. Донијећемо закон о омбудсману, закон о Високом судском и тужилачком савјету ћемо ријешти кроз колегијум, а ријешићемо и закон који се односи на приступ информацијама", рекао је Додик на конференцији за новинаре након састанка политичких лидера странака партнера у власти на нивоу БиХ.

Он је рекао да је на састанку договорено да из "Берлинског процеса" иду два споразума која, претходно, требају бити потврђена од надлежних органа.

Додик је најавио да ће бити формиране и радне групе у погледу свих сегманта правосуђа, који ће имати задатак да предложе законе или законска рјешења која би требала да буду усвојена кроз процедуру како је то и предвиђено.

"Наравно треба у том периоду и припремати процедуре и можда покренути процедуре за попуну одређених структура из самог Уставног суда БиХ и других институција што се тиче правосуђа", појаснио је Додик.

Он је поновио да је све ово данас договорено и да стоји иза тога, као и да је спреман да ради на томе.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана