Догодине све породице под својим кровом

Ведрана Кулага Симић
Догодине све породице под својим кровом

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - Регионални стамбени програм за збрињавање избјеглих и расељених лица улази у завршну фазу, а надлежни, након увида у просјек стања на територији БиХ, вјерују да би овај посао догодине могао бити завршен у потпуности, како је и планирано.

Ријеч је о заједничкој иницијативи БиХ, Црне Горе, Хрватске и Србије да би се дошло до трајних и одрживих стамбених рјешења за око 36.000 особа у тим земљама, од чега у БиХ за близу 3.200 породица.

Већина детаља између донатора и земаља учесница је усаглашена у априлу 2012. године на донаторској конференцији у Сарајеву, када је и прикупљено неколико стотина милиона марака. За БиХ је одобрено шест потпројеката, од којих се један односи на набавку материјала за обнову, док је осталима предвиђена градња кућа и станова за угрожене категорије широм Српске и ФБиХ. Укупни трошкови за БиХ су процијењени на више од 150 милиона марака, а министар за људска права и избјеглице БиХ Милош Лучић је потврдио за “Глас” да је на недавној, 20. по реду сједници Управног одбора Регионалног стамбеног програма у Сарајеву потврђено да је рок за завршетак пројекта крај јуна 2023. године. Тада се чуло, како је објављено да је до сада “испоручено” за све четири земље око 9.000 домова за 30.000 особа, што је једнако броју становника у неким градовима.

У БиХ су до сада, у оквиру програма, изграђена 2.034 објекта, а Лучић каже да би, како сада ствари стоје, могло да буде реализовано око 95 до 97 одсто планираног у БиХ. Међутим, не искључује могућност и да на крају буде сто одсто завршено.

- На динамику радова знатно је прво утицала пандемија вируса корона, а и ови посљедњи поремећаји цијена на тржишту су оставили трага. Осим тога, нажалост, имали смо борбу са донаторима ради ретендерисања, јер неке фирме због поскупљења репроматеријала нису улазиле у посао, тако да су с њима раскидани уговори, а донатори, с друге стране, нису донијели одлуку да поново буду расписани тендери, сматрајући да неће бити времена - истакао је Лучић и додао да је, због тога, поново и у буџетском захтјеву за наредну годину од надлежних на нивоу БиХ затражио потребних око шест милиона марака за те намјене.

Лучић је, када се повуче црта, сагласан са оцјенама да је иза региона један веома добар, озбиљан пројекат који свакако може бити узор и за друге који би могли бити покренути у неком будућем времену.

- Ово је одличан пројекат, а у БиХ се реализује и ЦЕВ 2 који је фокусиран на затварање колективних центара и алтернативних смјештаја. Надам се да ће ускоро бити покренути и нови, који би носио назив ЦЕБ 3 гдје би се радило на затварању конкретно алтернативних центара. Озбиљније разговоре у вези са овим очекујем већ након ових избора - рекао је Лучић, који је додао да би требало направити ревизију пријављених корисника, јер списак постоји дуже вријеме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана