Догодило се у 2023: Република Српска/БиХ

Г.С.
Догодило се у 2023: Република Српска/БиХ

Ови догађаји у Српској, односно БиХ обиљежили су годину иза нас.

Најстарији дневни и лист у БиХ “Глас Српске” прославио је 80. година постојања.

Велики јубилеј обиљежен је свечаном академијом у Банском двору у Бањалуци, а догађај је окупио бројне званице из политичког, друштвеног, али и културног живота Републике Српске. На академији је поручено да “Глас Српске” није дозволио да га прегази вријеме, остао је виталан и живахан, а захваљујући онима који данас стварају у њему чини се живљи него икада.

Оптужен предсједник Републике

 

Суд БиХ потврдио је у септембру оптужницу против предсједника РС Милорада Додика и в.д. директора “Службеног гласника” Милоша Лукића. Оптужница је услиједила након што је Парламент Српске усвојио Закон о необјављивању одлука ОХР-а у “Службеном гласнику” те Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ. Због подизања оптужнице одржани су протести широм Српске, а Додикова одбрана затражила је да суђење из Сарајева буде пребачено у Бањалуку, што је на крају одбијено.

Клевета постала кривично дјело

 

Народна скупштина РС усвојила је јулу измјене Кривичног законика РС којим се криминализује клевета упркос противљењу медијске заједнице из које су апеловали на власт да не диже руку за тај приједлог. Међутим, од 63 присутна посланика за увођење кривичних дјела против части и угледа - клевета, изношење личних и породичних прилика и јавно излагање порузи гласало је 47 посланика. Полиција је од августа запримила око 30 пријава у вези са кривичним дјелом против части и угледа, односно клеветом.

Велике трагедије

Нермин Сулејмановић из Градачца из пиштоља је убио бившу супругу Низаму Хећимовић у присуству кћерке и то уживо преносио на друштвеној мрежи “Инстаграм”. Сулејмановић је потом убио још два мушкарца, ранио полицајца те мушкарца и жену, након чега је извршио самоубиство. Због свирепог убиства Низаме били су организовани протести грађана. Фемицид је почињен и у Приједору, гдје је Жарко Зорић убио своје дјевојку Неду Милојевић, коју је прво избо ножем, а потом угушио трулекс крпом. Након злочина запалио је стан.

 

Инфлација пала, цијене нису

Инфлација која је расла током читаве прошле године опадала је у 2023. години, али тај тренд нису пратиле цијене намирница у тржним центрима. Да би колико-толико помогло грађанима Српске Министарство трговине и туризма покренуло је акцију “Друштвено одговорни” којем се прикључило 19 домаћих произвођача и око 25 трговачких ланаца у Српској, у којима су грађани могли да купују одређене артикле по сниженим цијенама.

 

Афричка куга свиња

За сточаре у Републици Српској 2023. година остаће упамћена као једна од најтежих, јер је у земљу стигла афричка куга свиња, која је опустошила фарме широм Семберије. Болест је ојадила добар дио произвођача у Крајини и Посавини, еутанизирано је готово 50.000 свиња, а због надокнаде штете и спровођења мјера заштите из буџета је издвојено више од 200 милиона КМ.

Појава болести довеле је до несташице свиња на домаћем тржишту, што је довело до енормног поскупљења прасића пред празнике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана