Бранковић: Додиково учешће на самиту БРИКС-а има врло озбиљно политичко значење

Срна
Бранковић: Додиково учешће на самиту БРИКС-а има врло озбиљно политичко значење

БЕОГРАД - Учешће предсједника Републике Српске Милорада Додика на предстојећем самиту БРИКС-а у Казању прилика је да објасни шта раде поједине западне силе које покушавају да негирају Дејтонски споразум, прије свега јер желе да растуре Републику Српску, рекао је дипломата Бранко Бранковић.

Некадашњи амбасадор у УН истакао је да већ и сама чињеница да је предсједник Републике Српске позван на самит БРИКС-а има врло озбиљно политичко и свако друго значење.

“Додиково присуство на самиту БРИКС-а показује нешто што је много важније - да се грдно варају сви они који мисле да могу да планирају да растуре Републику Српску и да она више не постоји, упркос чињеници да то по Дејтонском споразуму не може да буде”, рекао је Бранковић.

Он сматра да Додик с правом хоће да својим боравком на самиту БРИКС-а скрене пажњу на то да се међународно право и међународни споразуми морају поштовати, с обзиром на то да БРИКС полако, али сигурно ствара нови међународни поредак.

Бранковић је оцијенио да ће Додикови ставови бити саслушани и наићи на отворен пријем на самиту БРИКС-а.

Напомињући да је руски предсједник Владимир Путин приликом посјете Пекингу рекао да БРИКС ствара нови међународни поредак заснован на међународном праву, Бранковић је подсјетио да је Дејтонски споразум врло чврст и на бази међународног права.

“Значај Додиковог боравка на том састанку је у чињеници да је то прилика да се много јасније објасни и каже шта је Дејтонски споразум и шта то значи за БиХ, а с друге стране да се јасно стави до знања шта раде поједине спољне силе, условно речено, од САД, Немачке и осталих земаља, које покушавају да негирају Дејтонски споразум, пре свега због тога што желе да Српску такву каква је растуре”, рекао је Бранковић.

Указујући на растући значај БРИКС-а, Бранковић је рекао да ова организација има у основи пет великих земаља Кину, Русију, Индију, Бразил и Јужну Африку, да је на самиту у Јужној Африци примљено још пет земаља, те да велики број земаља, поготово из Африке и Азије, чека да буде примљен.

“Сада се ствара нови међународни поредак који ће се базирати на међународном праву, а то значи на принципима Повеље УН”, рекао је Бранковић.

Према његовим ријечима, постојећи међународни поредак је “готов”, иако никада није ни био претерано валидан због намјере Америке и дијела европских земаља да владају свијетом.

“Због свега тога, врло је важно да председник Додик буде тамо и објасни гледиште Републике Српске о Дејтону и свему што се догађа, пре свега шта ради неовлашћени високи представник, јер он, по мени, може да буде у Сарајеву само туриста и ништа више”, закључио је Бранковић.

Он је подсјетио да Кристијан Шмит нема овлашћења ни да буде у Сарајеву у том својству, а камоли да нешто предузима јер га Савјет безбједности УН није ни номиновао ни именовао онако како по Дејтонском споразуму мора да буде.

Самит БРИКС-а одржава се од 22. до 24. октобра у Казању.

БРИКС је организација основана 2006. године. Осим Руске Федерације, Бразила, Индије, Кине и Јужне Африке, од почетка 2024. године БРИКС-у су се придружили Египат, Етиопија, Иран, УАЕ и Саудијска Арабија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана