Додик: Непозвани гости добили звиждање, звали су ме да их извучем

Срна
Додик: Непозвани гости добили звиждање, звали су ме да их извучем

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да за њега ништа не значи 25. новембар и да су Елмедин Конаковић, Нермин Никшић и Един Форто дошли у Бањалуку да провоцирају.

Додик је навео да им се ништа није десило у Бањалуци, да нико никога није напао и да су непозвани гости доживјели звиждање. Казао је да их није нико напао, али да су га они звали "како би их извукао".

-  Само зато што морам, живим овдје. Када кажу "Бањалука је наша", чија, Конаковићева? Лаже. Данас је видио да није. Још ми нисмо ништа организовали, да јесмо видио би. Сарајево, Тузлу, Зеницу не доживљавам као своју и мислим да је заблуда и глупост да неко из Сарајева каже "наша Бањалука и Требиње". Шта вам је људи - упитао је Додик.

Он је констатовао да у Бањалуци није организован никакав скуп већ да су тамо спонтано окупили борци, инвалиди који су стварали Републику Српску, а не ЗАВНОБиХ.

-Они су тамо дошли да провоцирају и ја сам учинио озбиљан напор да им се тамо ништа не деси и поносан сам на то што им се ништа није десило. Зар је проблем то што нису дочекани са црвеним теписима - истакао је Додик.

Додик је упитао да ли је иједна институција на нивоу БиХ одлучила да је 25. новембар празник БиХ.

- Нема закона и нема одлуке. Нисам ни ја дошао у Сарајево и правио глупости 9. јануара - рекао је Додик новинарима.

Констатовао је да из Републике Српске нису рекли да тај њихов наводни празник не славе у Сарајеву, Вогошћи или по Федерацији, али да га у Републици Српској неће славити.

- Пошто знају тај наш став, почели су да провоцирају и да долазе - поновио је Додик.

Нагласио је да нема ЗАВНОБиХ-а без АВНОЈА, нити има БиХ без дејтонског Устава.

- За нас је прихватљива дејтонска БиХ, а не ова. Не можете наметнути празник који не постоји и у БиХ нема ниједног празника осим Нове године, а то ФБиХ утврђује својим актом, а ми својим - поручио је Додик.

Он је додао да ће наредних година још снажније оспоравати непостојеће празнике.

- У Сарајеву је постојала улица Војислава Ђеде Кецмановића предсједника ЗАВНОБиХ-а, а сада је нема. Ако сте укинули улицу, колико онда држите до засједања које је он водио - истакао је Додик.

Он је констатовао да БиХ није оно што хоће ФБиХ.

Додик је напоменуо да су и поруке америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија које је јуче упутио из Мркоњић Града, уз тврдње да је ту одржано засједање ЗАВНОБиХ-а, упућене испред погрешне куће.

- Оно што стоји иза њега, није та зграда. Зар ми њему оспоравамо 4. јули. Не оспоравамо, а они нама оспоравају 9. јануар, а хоће да нам наметну 25. новембар који ми не прихватамо - поручио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана