Додик: Звали су ме Бакирови пријатељи и молили да га не оставим на цједилу

Г.С./klix.ba
Додик: Звали су ме Бакирови пријатељи и молили да га не оставим на цједилу

САРАЈЕВО - Предсједник СНСД-а Милорад Додик казао је након потписивања споразума о формирању власти на државном нивоу да је уложен озбиљан напор и озбиљна брзина за постизање споразума.

"Дакле мислим да је уложен озбиљан напор, озбиљна брзина, и уважавање партнера који су дошли у ово све, то је подразумијевало неколико основних докумената, усвајање важних документа за функционисање буџета, развојних планова и деблокада планова мислим да смо добро изабрали дан када Босна и Херцеговина треба да добије кандидатски статус", казао је Додик

Поручио је да постоје разлике, да нико није напустио своје позиције и рекао да ће се наставити бавити питањима сарадње, те да Босна и Херцеговина има план реформи за одбрану и сарадњу са НАТО-м који ће наставити радити.

Исатако је да су преговарачи из Осморке били упорни у настојању да осигурају своје позиције и интересе, али и једнако флексибилни те да је необично брзо се дошло до консензуса

"Не сумњиво да постоји сарадња са НАТО-ом, несумњиво да је речено у документу да то не прејудицира проширење и несумњиво да ће одлука о приступању Босни и Херцеговине НАТО-у бити донесена у Босни и Херцеговини. ХДЗ има своје позиције око НАТО и мисли да треба, Осморка мисли да треба, ми мислимо да не треба и ништа нисмо додавали ни одузимали из програма реформи", казао је Додик о путу ка НАТО.

Рекао је да примијети озбиљну разлику у односу на преговоре са СДА, и да са СДА није било никаквих споразума, програмских и других начела осим што су се дијелиле позиције, а да овај пут постоје програмска и друга начела.

Рекао је да жели захвалити људима из коалиције Осморка и то да су имали довољно ширине да се договоре и да по први пут уопће постоји потписани споразум

"Сад имамо сјајне ствари, имамо неке договоре , да се деблокирају институције, да се поштују процедуре, да је Устав главни документ који ће опредијелити све па и договоре око образовања који ће осигурати пролазност диплома. Све је то далеко квалитетније, сте може да потврди и Драган. Прошли пут смо имали само позиције, сада смо потписали нека програмска начела, европску опредијељеност", казао је Додик.

Подвукао је да су то неке квалитете које треба препознати и да не брани било чију позицију, али да је задовољан што учествује у овом процесу.

"Мислим да смо успјели направити добар споразум и потписали, ово је добра вијест за БиХ", подвукао је Додик.

О односу са Бакиром Изетбеговићем рекао је  да му је он поручивао да он њега мора нападати, а ако га не напада да је онда у лошој позицији.

"За Осморку ме нико није звао. Кад је било око Осморке звали су ме Бакирови пријатељи са стране и молили да га не оставим на цједилу." рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана