Додик: Злочини који леде крв у жилама и три деценије послије - без казне

Срна
Додик: Злочини који леде крв у жилама и три деценије послије - без казне

БАЊАЛУКА- Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да су на подручју средњег Подриња и Бирча у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, као и у претходна два, Првом и Другом свјетском рату, извршени најмасовнији и најгнуснији злочини над српским народом за које нико није одговарао.

Додик је нагласио да само наивни могу да повјерују да муслимански политички и војни врх није имао осмишљен план етничког чишћења српског становништва у Подрињу и Бирчу, што сасвим јасно потврђује и податак да је у протеклом рату брутално убијено 3.267 особа српске националности, међу којима је скоро половина цивила и значајан број невине дјеце.

"О дивљаштву и свирепости припадника муслиманске војске посебно говори чињеница да су највеће злочине над недужним српским народом у Подрињу и Бирчу починили на велике хришћанске празнике - Петровдан, Никољдан, Ђурђевдан, Божић...

Људи су убијани на кућном прагу, на својим вјековним огњиштима и то на најмонструозније начине - одсијецањем главе, руку, ногу, забадањем ексера у главу, многи су живи спаљивани, а за ту њихову монструозност власти у Сарајеву награђивале су их 'златним љиљанима'. Свирепи покољи српског народа само на овом подручју и данас леде крв у жилама", истакао је Додик у изјави за Срну поводом обиљежавања 31 године од српског страдања у средњем Подрињу и Бирчу.

У овим крвавим походима хорди Насера Орића није било ни трунке осјећаја, људскости, убијане су труднице, силоване српске дјевојке, а пред очима српских мајки убијани су њихови синове и кћери.

"Несумњиво да је муслиманско политичко и војно руководство, предвођено Насером Орићем, планирало и организовало етничко чишћење на овом подручју, гдје је од прољећа 1992. године до љета 1995. на најсвирепији начин убијено 3.267 Срба", рекао је Додик.

Упркос свим подацима којима Република Српска располаже, како о броју побијених Срба, тако и починиоцима ових злодјела, рекао је Додик, ни дан данас нико није одговарао.

"Више од три хиљаде недужних Срба убијено је по други пут, у миру, а убица је правосуђе БиХ. За српске жртве и њихове породице ни три деценије послије нема мира ни спокоја, јер ниједан злочинац није одговорао за своја злодјела и бестијалности. За наше жртве нема правде. Вјероватно су оне за њих мање вриједне јер су српске, као што су бошњачкој и дијелу свјетске јавности мање вриједне сузе српских мајки и њихове црне мараме", рекао је Додик.

Он је нагласио да српском народу остаје у насљеђе света дужност и завјет да његују културу сјећања.

"Никада не смијемо дозволити да наше жртве падну у заборав, јер ономе ко заборавља историја се понавља. Ту лекцију смо, нажалост, требали да научимо након Првог и Другог свјетског рата када су злочини над Србима били заташкавани и скривени од очију јавности. То више не смијемо никада дозволити, јер наши страдали сународници то не заслужују, српска жртва нема цијену", нагласио је Додик.

У Братунцу ће сутра бити обиљежена 31 година од српског страдања у средњем Подрињу и Бирчу, а парастос за 3.267 убијених Срба служиће Његова светост патријарх српски Порфирије.

Помен ће бити служен свим српским жртвама из средњег Подриња у Одбрамбено-отаџбинском рату, а организује се поводом 31 година од великог страдања Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69 и заробљено 22 војника и цивила, од којих нико није преживио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана